DomovArhivNaj prostovoljce imamo tudi v Kopru

Naj prostovoljce imamo tudi v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Alen Bajc, Petra Majcen in Matjaž Poniž so bolničarji, ki so se s svojimi ekipami prve pomoči Rdečega križa Koper aktivno vključili v begunsko krizo, pomagali beguncem in s tem opravili veliko humanitarno dejanje ter si prislužili priznanje Naj prostovoljec 2015. V imenu ekip Flajštri, Franja in Šponta so ga prevzeli minulo sredo na slovesnosti na Brdu pri Kranju.

Mladinski svet Slovenije priznanja naj prostovoljcem sicer podeljuje že 14. leto zapored, letos se je na natečaj prijavilo 161 posameznikov in 59 projektov, najboljši pa so naslednji. Ključno priznanje za kolektivno delo in laskavi naziv Naj prostovoljski projekt si je letos prislužil Udarnik Mladinskega centra Velenje, ki je lani izpeljal več kot 50 prostovoljnih akcij. Sicer nudi brezplačno pomoč tistim, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav dela ne zmorejo opraviti sami. Priznanje Naj prostovoljka in Naj prostovoljec so v treh različnih starostnih kategorijah iz rok ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja prejeli Sara Zamuda iz Stare Nove vasi, Rok Černic in Tanja Veber iz Maribora, Uroš Mehle iz Grosupljega, Lidija Gornik iz Črnomlja in Drago Kolar iz Velenja. Naziv Naj mladinski voditelj si je nadel Klemen Mezeg iz Gorenje vasi, Naj mladinski projekt pa je postal projekt Youth Banks on the Move Mladinsko kulturnega centra Maribor, katerega rezultat je med drugim prenovljeno igrišče pri Integracijski hiši Maribor.

Podelili so tudi priznanje za mednarodno prostovoljstvo, ki ga je prejela Ana Fajmut iz Črne na Koroškem, priznanja za posebne dosežke pa so šla v roke Matjažu Jurešu iz Križevcev pri Ljutomeru, Slovenski filantropiji za prvi odziv na prihod beguncev in fundaciji Svečka za projekt Manj svečk za manj grobov.

Slovesnost je tudi letos potekala pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je poudaril trud in prizadevanja prostovoljcev, da bi bila naša družba boljša, bolj poštena, solidarna in humana. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl. »Ste najmočnejši gradnik in tesni povezovalni element skupnosti. S svojo nesebičnostjo in zgledom dajete največ kar lahko in s tem prispevate k oblikovanju družbe, ki se zna soočati z izzivi in v kateri se ljudje počutimo dobro,« je poudaril.