DomovArhiv“Bili so vedno na pravi strani”

“Bili so vedno na pravi strani”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na istrskem trgu druženja v Šmarjah je vse prisotne poleg predsednika sveta KS Šmarje Gorana Maleniča in predsednika odbora Istrskega odred Jožeta Furlana pozdravil tudi koprski podžupan Peter Bolčič, ki je ob tej priložnosti poudaril pomen takratnega protifašističnega boja in dodal, da:

“… se zgodovine ne da spreminjati in potvarjati, lahko jo le sprejmemo takšno, kot je bila. Nam to ni težko, saj smo bili vedno na pravi strani. Tako leta 1921, kot leta 1944 in kasneje leta 1991.”

Svečano prireditev je vodil Brane Grubar, popestrili pa so jo nastopi Slavka Ivančiča, Godbe na pihala Marezige, otroškega pevskega zbora OŠ Šmarje ter Mešanega pevskega zbora Alojza Kocjančiča Puče Koštabona in Moškega pevskega zbora Lopar.

Prireditev je posvečena spominu na dogodek izpred 72 let, ko so Šmarje že drugič med 2. Svetovno vojno gorele. Uničenih je bilo preko 150 stanovanjskih hiš. Spominjajo pa se tudi herojskega predhodnega napada na nemško vojsko in rešitev domačinov, kar velja za največjo vojaško in moralno zmago Istrskega odreda leta 1944. Kljub tem grozotam so Šmarčani ostali uporni.