DomovArhivPraznično vzdušje v Mestni občini Koper

Praznično vzdušje v Mestni občini Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem ko je bil sinočnji koncert En big band-a z gosti v koprski protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška uvertura v decembrsko dogajanje, se bo praznično vzdušje v Kopru nadaljevalo tudi v naslednjih dneh.

Mestna občina Koper bo v praznični december simbolično vstopila to soboto, 5. decembra, ko bo na Titovem trgu ob 17. uri tradicionalni prižig novoletnih luči. Dogodek bo pospremil nastop pevskih zborov osnovnih šol Mestne občine Koper in prihod Miklavža. Tudi sicer bo Titov trg med 4. in 6. decembrom gostil Miklavžev sejem, kjer bo na ličnih stojnicah  mogoče izbirati različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje in ob tem okušati sladke dobrote ter se ogreti s toplimi čajem ali kuhanim vinom.

DSC_0674

Tudi letos so na Titov trg postavili veliko novoletno smreko, ki bo v vsej svoji lepoti prav tako zasijala to soboto. Smreka letos prihaja iz okolice Kočevja. Rasla je na 700 metrov nadmorske višine in je visoka 12 metrov. Krasilo jo bo približno 100 okraskov v obliki svetlečih krogel in 600 metrov svetlobnih verig. Poleg nje bodo v Kopru še štiri smreke, sestavljene iz kovinskih ogrodij in svetlobnih elementov, ki bodo zažarele na krožiščih pri Zelenem parku in stadionu Bonifka oz. Banki Koper, na Ukmarjevem trgu ob pomorski upravi ter na Ukmarjevem trgu pri otroškem igrišču pred vhodom v mestno kopališče. Mesto bo krasilo še skoraj šest kilometrov, natančneje 5.700 metrov svetlobnih verig in zaves z različnimi efekti ter nekaj manj kot 200 novoletnih elementov, med katerimi so sonce, polsonca, led jelke in snežinke, svetlobni oboki z zvezdo, posebni reflektorji in strobo žarnice, ledeni šopki in padajoči dež ter drugi.

Smreka_Postavitev_011220152015_fotoVojkoRotar-0307

Postavitev praznične razsvetljave ima občina že drugo leto urejeno s koncesijsko pogodbo v okviru vzdrževanja javne razsvetljave, zato Mestna občina Koper za postavitev praznične razsvetljave ne bo namenila dodatnih sredstev iz proračuna. Minimalna sredstva, ki pa ne bodo presegla investicije nekaj tisoč evrov, bodo namenili za zamenjavo dotrajanih novoletnih elementov.

Tudi program letošnjega veselega decembra v Mestni občini Koper bo zadovoljil prav vsakogar, saj je zelo pester in raznolik.

11., 18. in 21. in 22. decembra nikakor ne gre zamuditi »Zimskih večerov pod drevesom« na Pristaniški ulici v Kopru, ob slaščičarni Triglav, kjer bodo okoliški trgovci poskrbeli za praznične stojnice in pester otroški program.

Željni dobre glasbe pa bodo na svoj račun prišli pod ogrevanim šotorom na parkirišču pri koprskem stadionu Bonifika, kjer bo 12. decembra nastopila hrvaška pevka Jelena Rozga, 19. decembra, slovenska rock zasedba Šank Rock, 26. decembra pa Severina.

Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega bo navdušila ljubitelje kulturnih prireditev. Prva decembrska sreda bo namenjena filmski projekciji Krampus, 7. decembra bo Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organiziral večer vokalne pop glasbe – koncert mešanega pevskega zbora Liceja Oberdan iz Trsta, 9. decembra bo v dvorani koncert simfoničnega orkestra konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, 12. decembra pa ste vabljeni na ogled zaključne prireditve Zveze kulturnih društev MOK pod imenom »Ljubezni obilo, to naše je voščilo«, 15. decembra nas bodo s klasično glasbo razveselili učenci glasbene šole Koper, 16. december pa je rezerviran za večere smeha, ki bodo tokrat dobrodelni. 17. decembra bodo v sklopu glasbenega abonmaja nastopili Pihalni orkester Koper in Pihalni orkester Marezige, 27. decembra pa bodo božične pesmi prepevali mešani, ženski in moški pevski zbori. Med 18. in 26. decembrom pa si boste v dvorani lahko ogledali razstavo, ki jo pripravlja Italijanska gimnazija v Kopru Gian Rinaldo Carli z naslovom »Il Museo scolastico del Ginnasio Gian Rinaldo Carli di Capodistria”.

Veselo bo tudi v zaledju. Na god sv. Miklavža v dvorani krajevne skupnosti Gračišče pripravljajo Miklavžev koncert. Od 17. ure dalje bodo nastopili Klapa Kastav, moška klapa Boškarin iz Huma, moška klapa Opatija in pevska skupina Kantadore iz Gradina. Že 19. decembra bo v Sv. Antonu tradicionalni božično-novoletni koncert Godbe na pihala Sv. Anton, prav tako 19. in 24. decembra bo v Šmarjah prireditev »Čarobnost božiča na trgu«, kjer se bodo lahko najmlajši udeležili otroških delavnic, ogledali si bodo lahko žive jaslice, obiskal pa jih bo tudi drugi dobri mož v decembru – Božiček. Tradicionalna božično-novoletna  koncerta pihalnih orkestrov Koper in Marezige pa bosta na sporedu 26. decembra, prvi v Areni Bonifika, drugi pa v dvorani kulturnega doma Marezige.

Silvestrovanje v Taverni bo letos še posebej svečano obarvano, saj bodo prav na silvestrski večer  svojo 40. obletnico delovanja proslavili Primorski fantje, ki bodo večer glasbeno obarvali skupaj s številnimi glasbenimi gosti in prijatelji.  Na prvi dan novega leta boste lahko zaplesali ob zvokih Oldies Goldies -Dj Exo Beltram & Live Sax, 2. januar pa bo rezerviran za zabavo s skupino Mambo Kings.

Silvestrovanje v Taverni bo v božično-novoletnem času pospremila tudi božično-novoletna tržnica na Carpacciovem trgu, kjer boste na stojnicah lahko izbirali darila, se pogreli s toplimi napitki ali zgolj opazovali pestro praznično ponudbo.

30. decembra, ob 17. uri, bo najmlajše v Taverni obiskal dedek Mraz, ki bo s seboj prinesel tudi nekaj daril, dogodek bo popestrila glasbena animacija.

Prižig lučk, Koper, 5.12.2013, foto- Vojko Rotar-9867

Raznoliki dogodki in veselo praznično vzdušje bodo v Mestno občino Koper zagotovo privabili številne obiskovalce, zato v občini pričakujejo, da bodo zadnje decembrske dni namestitvene kapacitete zelo dobro zasedene (okoli 80 %). Glede na pretekle izkušnje, pa si v Kopru obetajo tudi veliko enodnevnih gostov, ki v božično-novoletnem času vse raje zahajajo v Koper.