DomovArhivPraznik bo dobil kralja refoška

Praznik bo dobil kralja refoška

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim odprtjem osmice ob 18. uri v marežganski kanavi,ki pomeni nekakšen mehak uvod v praznični del, se začenja 44. Praznik refoška in slovenske Istre.

Vrhunec bo letošnje praznovanje v Marezigah, ki so ga zastavili precej širše kot prejšnja leta – ne gre le za praznik vinarjev in vinogradnikov, ampak tudi za praznik sadjarjev, oljkarjev in zelenjadarjev, predvsem pa gre za praznik celotnega teritorija slovenske Istre -, doživel prihodnji konec tedna z dnevom odprtih kleti, oljarn in turističnih kmetij, kronanjem kralja refoška, tradicionalno povorko kmečkih vozi in številnimi kulturnimi dogodki.
Organizatorji pričakujejo od pet do deset tisoč obiskovalcev. Ob tej priložnosti bodo razglasili šampiona refoška. Med 145 prijavljenimi vzorci vin si je ta laskavi naziv priboril refošk letnika 2009 iz kleti Vina Bordon Dekani. Vice šampion, torej najboljši med mladimi vini, je postal refošk letnika 2015 Vilija Bržana iz Marezig, podelili pa bodo tudi nazive prvakov posameznih sort.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki organizacijskega odbora predstavili podroben program praznovanj www.praznik-refoska.si. Ob tem je predsednik odbora Marinko Rodica poudaril, da bodo praznik popestrili s kulinarično ponudbo tradicionalnih istrskih jedi, pri čemer bo v soboto zvečer poseben kulinarični show. Na voljo bodo degustacijski kuponi (1 evro za deciliter vina, 3 evre za hrano).

Svoja vrata bodo odprle kleti, oljarne in turistične kmetije. Kot je povedala predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, se je odzvalo 25 vinskih kleti, večina katerih ponuja tudi oljčno olje, ena oljarna in dve turistični kmetiji. Organiziran bo tudi avtobusni prevoz do Marezig izpred Vinakoper. Vsaka vinska klet bo ponudila dva brezplačna vzorca vin refošk in malvazija, sicer pa bodo cene simbolične. Bogat bo tudi spremljevalni program, Milivoj Čotar je ob tem posebej poudaril tradicionalno mednarodno srečanje pihalnih orkestrov, razstavo in podelitev nagrad otroškega likovnega ex-tempora, med drugim pa bodo prikazali tudi »lovski ropot.«

Iztok Klenar, predsednik ocenjevalne komisije, je povedal, da so ocenili 145 vzorcev, od tega bodo podelili 27 zlatih medalj, 101 srebrnih in 13 bronastih medalj. Štirih vzorcev niso ocenili. Letos so ocenjevali stekleničena vina, ocenjevali so jih po strožjem točkovnem sistemu, vsa vina pa pričajo o tem, da je »bogastvo Istre zemlja, brez človeka ne gre, a vedno, ko ta pozitivno razmišlja.«