DomovArhivPredor Markovec končno letos?

Predor Markovec končno letos?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Državna revizijska komisija je pri javnem naročilu za dokončanje del na trasi hitre ceste Koper-Izola zahtevek družbe CPK za revizijo kot neutemeljenega zavrnila. Postopek oddaje javnega naročila bodo nadaljevali s povabilom ponudnikom za pogajanja, ki bodo v tem mesecu, so povedali v Družbi za avtoceste v RS. Od odločitve Državne revizijske komisije je odvisna tudi časovnica odprtja predora Markovec.

Prav nenehni zapleti in pritožbe neprestano zamikajo odprtje predora za promet. Z odločitvijo revizijske komisije se zdaj odpira možnost, da bi promet skozi predor vendarle lahko stekel še v prvi polovici letošnjega leta 2015. Za dela potrebujejo tri mesece.

Konec minulega leta pa je Dars večini lastnikov hiš nad predorom poslal sporazum za pokritje  škode zaradi gradnje. Skupno naj bi izplačal približno 360 tisoč evrov, denar so  zagotovili z  unovčenjem bančne garancije propadlega avstrijskega graditelja predora Alpine Bau.

Boštjan Lovšin iz komisije za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec, ki so jo v KS Žusterna ustanovili pred enajstimi leti ob pripravi lokacijskega načrta za obalno hitro cesto med Koprom in Izolo, pravi: “Nekaj oškodovancev nas je poklicalo in nam sporočilo, da so  škodo pravično ocenili. Mislim, da je naša komisija svoje delo dobro opravila. Uspešna je bila na treh področjih: dosegli smo bolj smiseln dostop do predora, ki ne predvideva več viadukta, preprečili smo miniranje in zagotovili povrnitev škode.”