DomovArhivPrenovljen odsek kolesarske steze do Mihotov

Prenovljen odsek kolesarske steze do Mihotov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kolo je odličen način za rekreacijo in v časih, ko se vse bolj zavedamo pomena varovanja okolja tudi pogosto prevozno sredstvo. Mestna občina Koper v ta namen ureja številne kolesarske odseke v širšem lokalnem okolju in tako spodbuja prebivalstvo k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, prav tako pa ima kolesarstvo tudi velik pomen za razvoj turistične dejavnosti v občini.

 

Avgusta lani so tako v okviru projekata INTER BIKE, sofinanciranega s strani Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007-2013, obnovili kolesarsko stezo, ki se loči od Parenzane in vodi do zaselka Mihoti. Glavni cilj investicije je bil rekonstrukcija 750 metrov dolge kolesarske steze, ki je potekala po makadamski poti ob desnem bregu Rižane, v sklopu katere je MOK uredila pot, bankine, odvodnjavanje in varnostno ograjo, steza pa je sedaj opremljena tudi s potrebnimi znaki.

 

Projekt je bil končan v enem mesecu, skupna vrednost del, izvedenih s strani podjetja Grafist d.o.o., pa je obsegala slabih sto tisoč evrov. V največji meri ga je financiral Evropski sklad za regionalni razvoj, manjši delež pa sta prispevali tudi Mestna občina Koper in država.

 

Namen programa INTER BIKE je vzpostaviti mrežo kolesarskih povezav na čezmejnem območju, kar je bil tudi eden od glavnih razlogov za obnovo steze, ki bo kasneje tako lahko priključena na slovensko in italjansko omrežje kolesarskih poti ter na sredozemsko kolesarsko pot.

DSC02084

Parenzana – pot zdravja in prijateljstva omogoča obiskovalcem kvalitetno kolesarjenje in pohodništvo po nekdanji železniški progi imenovani Porečanka. Zaradi želje po zagotovitvi urejene in varne poti je Mestna občina Koper v novembru 2013 zamenjala tudi stare mostove čez reko Rižano. Novi mostovi so narejeni iz lesa azobe, ki je okolju prijazen materjal, izredno trpežen in odporen ter praktično ne potrebuje vzdrževanja. Občina je za to investicijo namenila nekaj več kot trideset tisoč evrov, izvajalec pa je bilo podjetje Mizarstvo Bolčič, Mitja Bolčič s.p. Popravilo mostov uporabnikom steze sedaj omogoča varen prehod na tem odseku in je le še en korak do popolne prenove celotne steze.

MGRT_slo stemma-della-repubblica-italiana-colori Interbike JPG_logo logo_SLO-IT