DomovArhivAli bo Slovenija dobila Nobelovo nagrado?

Ali bo Slovenija dobila Nobelovo nagrado?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Nekateri teoretiki fizike namreč zagovarjajo tezo, da obstajajo paralelna vesolja in da ljudje živimo le v eni od mnogih dimenzij. In zadnja leta, posebej pa zadnji dnevi kažejo, da je temu res tako. In prav Slovenija je najboljši primer, na katerem bodo lahko znanstveniki ugotovili temeljne principe obstoja teh vzporednih svetov.

Kako bo medijska megla prispevala h gospodarskemu razvoju?

V eni od dimenzij je gospodarska kriza, primanjkuje delovnih mest, poslovni svet je v krču. Skratka glavne težave in s tem tudi glavne naloge so povsem jasne: v tem svetu je nujno spodbuditi investicije, odpirati delovna mesta in ponovno pognati poslovanje.

V drugem svetu je čisto drugače. V tistem svetu, ki ga ustvarjajo slovenski mediji so temeljna vprašanja povsem druga. In prav z ugotavljanjem zakonov narave v tem medijskem svetu bi najbolje ugotovili, kako deluje ta zanimiv fizikalni pojav in naši državi prislužili vsaj Nobelovo nagrado, če ne moremo nič drugega prislužiti na gospodarski ravni.

V tem paralelnem svetu slovenskih medijev so temeljna vprašanja našega časa: umori, ki so jih zagrešili jugoslovanski tajni agenti; zgodba o tem, da je nek minister svojim kolegom namenil več kot milijon evrov za teoretske članke in klepete o državljanski vzgoji; seveda zgodba o direktorju tistega podjetja, kjer taisti mediji niso mogli vsiliti nekega drugega direktorja navkljub izjemni medijski gonji proti sedanjemu…

Je to prava pot?

Bomo tako lahko živeli? Se bomo tako lahko nahranili? Bo to odprlo delovna mesta? Vsa ta moralna medijska vprašanja so seveda pomembna. Toda ali so to res največje prioritete v času, ko so ljudje lačni in ko jih razjeda stres zaradi nemoči?

Pomembno je ugotoviti, kdo je naročal in kdo izvajal poboje pod okriljem Udbe. Seveda, da je to pomembno. Pomembno je tudi razvijati državljansko vzgojo. Posebej pomembno pa je ugotoviti, ali je nekdanji minister Igor Lukšič res koruptivno razmetal dober milijon svojim sorodnikom in prijateljem za to, da so iz arhivov privlekli stare članke in jih še enkrat objavili.

In seveda je pomembno povedati, da je incident Gašpar Gašpar Mišiča velika pizdarija. In da je prav, da bo strogo kaznovan. In da ni opravičila za to dejanje in da je trezna vožnja božja zapoved.

Hkrati pa bi bilo dobro tistemu drugemu svetu – tistemu, ki ga rišejo slovenski mediji – poslati neko sporočilo. Človek je naredil osebno, življenjsko napako. In kaznovan bo kot človek.

Toda ta oseba poleg tega vodi eno podjetje. In v tej dimenziji ta oseba to počne korektno in uspešno. In v tej dimenziji je zato nagrajen, ne pa kaznovan. Kako je nagrajen? Tako, da uživa podporo zaposlenih, brez katerih tega podjetja ni. Tako, da uživa podporo lokalne skupnosti, brez katere to podjetje ne bi imelo kje biti. In najbolj pomembno, tako da uživa podporo poslovnih partnerjev in na to podjetje navezanega gospodarstva, brez katerega to podjetje ne bi imelo nobenega smisla.

Kako torej združiti vse te dimenzije in se rešiti sedanjih težav?

Kako se torej vse te stvari, ki so res vse potrebne, lahko zlijejo v eno življenje brez shizofrenije? Naše življenje temelji na prepričanjih, ki nas vodijo korak po korak skozi dan. Prepričanja javnosti ustvarjajo mediji. Mediji torej dejansko vodijo našo državo.

In zato naš problem ni samo v tem, da imamo katastrofalno nesposobno vlado. Problem ni samo v tem, da vlado vodi tajnica, ki ji ne bi zaupali niti vodenja hišnega sveta. Glavni problem je v tem, da so tisti, ki so nad njo, torej mediji, ki dejansko vodijo državo, še toliko bolj nesposobni.

Nesposobni so razumeti, kaj so danes ključne naloge in o katerih temah moramo govoriti in nanje usmeriti najpametnejše med našimi ljudmi. Kam moramo usmeriti največje možgane naše skupnosti, da bodo rešili tiste probleme, zaradi katerih danes živimo tako slabo.

Zakaj? Zato, ker hočemo živeti boljše. In vsaj v dimenziji Koper se trudimo osredotočati točno na te težave. Koper je v zadnjem desetletju prenovljen in prerojen in pripravljen je na prihod velikih investicij. Kaj velikih, pripravljen je na prihod megalomanskih investicij.

Zato se bomo v Kopru srečevali s kitajskim veleposlanikom, sprejemali tuje investitorje in nadaljevali s tistimi projekti, s katerimi bomo stopili v novo dimenzijo. Iz tega meglene slovenskega blata bomo naše mesto popeljali med najbolj svetle točke planeta. Edinega planeta, na katerem lahko večina ljudi trenutno živi. Našega planeta.

Če te zanima, kako to počnemo v Kopru, lahko prebereš še:

– BO KOPER POKAZAL SLOVENIJI POT IZ KRIZE?

– ZAKAJ SE SLOVENIJA NE ZGLEDUJE PO KOPRU?

– SAMO Z MEGALOMANSKIMI INVESTICIJAMI SE BOMO IZVLEKLI IZ LUKNJE

– ALI PRIHAJA REŠITEV ZA OBALNE HOTELIRJE?

– KAKO BOMO AZIJSKI TOVOR PRIVABILI V KOPER