DomovArhivPrihaja pomlad!

Prihaja pomlad!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Takrat bo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Na prvi pomladni dan bo Sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, nato se bodo dnevi začeli daljšati do nastopa poletja 21. junija ob 18.38 po poletnem času.

Začetek pomladi sledi toplejšemu, bolj pomladnemu vremenu, ki smo ga bili deležni v zadnjih dneh. Po napovedih bo prvi pomladni konec tedna nekoliko bolj oblačen, jutri, v soboto se bo od zahoda pooblačilo, pihal bo jugozahodni veter, v nedeljo pa bo pretežno oblačno. Ponekod bo lahko tudi rahlo deževalo.

Sicer pa je bilo celotno lansko leto – zaradi nekaj neobičajno toplih mesecev in odsotnosti izrazito hladnih – najtoplejše od začetka stalnih meteoroloških meritev v Sloveniji leta 1850. Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo leto 2014 izjemno tudi po količini padavin.

S prihodom pomladi je povezana tudi uvedba poletnega časa, na katerega že od leta 1983 prehajamo zadnji vikend v marcu s pomikom urinih kazalcev za eno uro naprej. Poletni čas so vpeljali z namenom večjega izkoriščanja dnevne svetlobe in s tem povezanimi prihranki energije. Na poletni čas bomo prešli prihodnji konec tedna.