DomovArhivPrimorski študenti v podjetniških projektih

Primorski študenti v podjetniških projektih

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Univerza na Primorskem je na javnem razpisu za sofinanciranje projektov Po kreativni poti do znanja pridobila slabih 167.000 evrov za izvajanje 14 projektov, s katerimi so študentom od letošnje spomladi do septembra omogočili pridobitev praktičnega znanja ter izkušenj. “S tem si seveda študenti pridobijo prepotrebne kompetence, ki jih potrebujejo, spoznajo potencialne delodajalce, delodajalci spoznajo njih, tako da je tukaj interes obojestranski,” je povedal prorektor za znanstveno, raziskovalno in razvojno delo Štefko Miklavič, ki je opozoril, da je sodelovanje z gospodarstvom v lokalnem okolju eden ključnih ciljev razvojne strategije koprske univerze.

Prorektor je med drugim napovedal, da bodo prijavili projekte tudi na podoben razpis, ki se v kratkem obeta in ki naj bi za razliko od sedanjega omogočal tudi sodelovanje javnih zavodov. “Tega se na Univerzi na Primorskem še posebej veselimo, ker imamo kar nekaj fakultet, kjer je mogoče težko najti sodelovanje z gospodarskimi družbami,” je pojasnil.

Devet od 14 projektov je potekalo v okviru Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, pet pa v okviru Pedagoške fakultete. Projekti so segali na področja biodiverzitete in varstva narave, sredozemskega kmetijstva, informacijskih tehnologij, aplikativne kineziologije ter edukacijskih ved.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili štiri izmed njih: proučitev razvojnih možnosti in izdelave idejne rešitve za vzpostavitev delovanja centra Purisima, ki je potekal v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Agraria; implementacijo vadbe na recept zaposlenih v podjetju, ki je potekal v sodelovanju s podjetjem Actual IT; ter projekta s področja zgodnjega učenja tujega jezika, ki sta potekala v sodelovanju s podjetjem Euro Nobile.Študenti so izpostavili pridobljene izkušnje in praktična znanja, izkustveni vidik pa so kot dodano vrednost navedle tudi pedagoške mentorice. Predstavnice podjetij pa so po drugi strani navedle možnost, da študenti na podlagi te izkušnje pridobijo večje zaposlitvene možnosti.