DomovArhivPripravljeni na kresovanja in piknike v naravi

Pripravljeni na kresovanja in piknike v naravi

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pri kurjenju v naravnem okolju moramo kurišče obdati z negorljivim materialom in kurišče nadzorovati ves čas kurjenja. Priporočljivo je, da imamo v neposredni bližini gasilni aparat (S-6), vedro vode ali vrtno cev, ki nam bodo prav prišli v primeru gašenja začetnega požara. Sicer pa v kolikor pride do požara, je najpomembneje, da ostanemo mirni. Če nismo v življenjski nevarnosti, lahko poskusimo požar omejiti oz. pogasiti sami, v kolikor pa ognjenim zubljem nismo kos, nemudoma pokličemo na center za obveščanje na telefonsko številko 112.
Ob tem velja omeniti, da je v primeru kurjenja na prostem, obvezna prijava na številko 112 oziroma na 05/663-28-30 (Gasilska brigada Koper). V kolikor gre za večje kurišče ali kres na javnem mestu s prisotnim večjim številom ljudi, pa mora biti organizirana gasilska požarna straža.
Vselej si velja zapomniti še nekaj koristnih napotkov, in sicer: priporočljivo je, da v bližini stavb odstranimo veje dreves in očistimo zaraščene površine. Poskrbeti moramo tudi, da so dostopi do stavbe za gasilce in druge reševalne službe prosti. Prav tako je dobro, da vse gorljive snovi hranimo na varni razdalji, stran od objekta. Če kurimo na prostem, pa moramo poskrbeti, da je kurišče ustrezno zavarovano in nadzorovano. Okolica kurišča mora biti očiščena vseh gorljivih snovi, po končanem kurjenju pa ne smemo pozabiti pogasiti ogenj in žerjavico ter kurišče pokriti z negorljivim materialom. Ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 km/h, ali ob sunkih vetra, močnejših od 40 km/h, moramo nemudoma prenehati s kurjenjem oziroma uporabo odprtega ognja. Pri kurjenju ali uporabi odprtega ognja je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi. Prepovedano je tudi požigati (odstranjevati naravne nenevarne materiale izven kurišč) in odstranjevati odpadke z uporabo ognja.

Najboljša je preventiva

V Mestni občini Koper se zelo dobro zavedajo, da je na področju požarne varnosti najboljša preventiva. Tako bo že to soboto, 26. aprila 2014, med 9. in 12. uro, Gasilska brigada Koper v sodelovanju Obalno gasilsko zvezo Koper in Mestno občino Koper v Taverni in Carpacciovem trgu v Kopru organizirala predstavitev ukrepov za požarno varnost v gospodinjstvu z naslovom »Skupno za varen dom«.