DomovArhivPriznanja za najzaslužnejše, ki skrbijo za varnost vseh nas

Priznanja za najzaslužnejše, ki skrbijo za varnost vseh nas

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenija je leta 1992  določila 1. marec za dan civilne zaščite oziroma kot dan, ki naj bi ljudi spomnil, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta pomoč in solidarnost na tem področju.

Ob tej priložnosti so danes dopoldne v Pretorski palači podelili priznanja najzaslužnejšim v regiji na področju reševanja, pomoči in odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Kot je ob tej priložnosti dejal podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani, je mednarodni dan civilne zaščite odlična priložnost,

»ob kateri lahko izpostavimo, pohvalimo in nagradimo vse tiste, ki so izkazali pripravljenost pomagati ob izjemnih situacijah, ki so običajno povsem nepredvidljive, nenadne in nepričakovane ter ponavadi terjajo naglo, učinkovito, strokovno organizirano in požrtvovalno ukrepanje.«

cz 047

Bronasti znak civilne zaščite so prejeli Rok Kamenšek  iz Izpostave URSZR Koper, Alen Bajc iz RK Koper, Območno združenje Rdečega križa Koper, Območno združenje Rdečega križa Izola in Območno združenje Rdečega križa Piran, medtem ko je Alessandro Sancin iz Gasilske brigade Trst bronasti znak prejel že včeraj na državni podelitvi na Brdu pri Kranju.

Srebrni znak civilne zaščite sta prejela Denis Glavina iz Javnega zavoda Gasilska brigada Koper in Aleš Radovac iz Občine Piran, zlati znak civilne zaščite pa so podelili Slobodanu Popoviču iz Mestne občine Koper.

cz 107

Zvezdan Božič iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pa je včeraj na državni prireditvi na Brdu pri Kranju prejel zlato plaketo civilne zaščite.

20160301_152831

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je na današnji slovesnosti dodal, da je »sistem Civilne zaščite humanitarne narave in je izredno učinkovit«. Po njegovih besedah temelji na osnovnem načelu pomoči sočloveku, ko jo ta potrebuje. Seznanil je, da je pripravljen nov nacionalni program varstva pred naravnimi nesrečami, ki čaka na obravnavo na vladi.  Ni pa se mogel izogniti niti aktivni vlogi civilne zaščite, ki je skupaj z drugimi humanitarnimi organizacija prevzela humanitarni del vodenja sprejema migrantov. Ob tem pa se postavlja vprašanje, do kod sega prostovoljstvo, od kot pa je treba migrantsko problematiko voditi na drugačen način. Tudi zato naj bi v Sloveniji oblikovali poseben Urad za oskrbo migrantov.

Sicer pa bosta jutri v Brežicah prejela bronasti znak civilne zaščite tudi Simon De Faveri in Danijel Krapež.