DomovArhivProti nasilju z belo pentljo

Proti nasilju z belo pentljo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kampanja se bo začela v sredo, 25. novembra, ko obeležujemo Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami, sklenili pa jo bodo ob Svetovnem dnevu človekih pravic, ki bo v četrtek, 10. decembra. Vlade in organizacije po vsem svetu bodo v sredo, 25. novembra, organizirale aktivnosti za ozaveščanje javnosti o problematiki nasilja nad ženskami.

Letos bo v okviru mednarodne kampanje v Sloveniji potekala tudi nacionalna medijska kampanja za ozaveščanje splošne javnosti o nasilju nad ženskami, in sicer v sodelovanju s slovenskimi nevladnimi in vladnimi organizacijami ter lokalnimi skupnostimi. Bela pentlja, ki simbolizira čistost, solidarnost in ozaveščanje, bo v času kampanje znak podpore žrtvam nasilja.

V torek, 17. novembra, je aktiv strokovnih delavcev v programih in enotah znotraj mreže pomoči žrtvam nasilja v družini v Sežani pripravil mednarodno okroglo mizo »Nasilje nad ženskami in aktualne spremembe zakonodaje.«

Sodelujoči so izpostavili eno od pomembnejših sprememb, ki jo želijo doseči v Sloveniji, in sicer to, da bi morala biti vključitev v programe dela s povzročitelji nasilja obvezna za vse obsojene storilce kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, nasilje v družini ter zanemarjanje mladoletne osebe. Prav tako je za žrtev nasilja pomembno, da ji je možnost pomoči zagotovljena skozi daljše časovno obdobje, ne le v začetku ob umiku od nasilja in ob sprožitvi vseh postopkov na sodiščih za razrešitev situacije.

Pomoč pri nasilju v družini v Obalno-kraški regiji nudijo organizacije, ki so tudi pripravile okroglo mizo. To so:
CSD Piran, program Krizni center za žrtve nasilja: 040 303 669 (24h/dan),
CSD Sežana, program Regijska varna hiša Kras: 070 754 530, www.vhkras.si, vhkras@gmail.com,
CSD Koper, program Krizni center za otroke in mladostnike: 05 663 45 90, 041 303 203, www.csd-kp.si, kcm.koper@gov.si,
Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper: 05 639 31 70 in 031 546 098, dnk.koper@siol.net, http://www.drustvo-dnk.si/.

Spodaj je na voljo tudi posnetek oglasa kampanje “16 dni aktivizma proti nasilju zaradi spola”