DomovArhivPurissima obrodila prve paradižnike

Purissima obrodila prve paradižnike

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zatem ko je huda vremenska ujma pred dvema letoma hudo poškodovala večino objektov in vodnih zajetij v Agrarijnem centru za vzgojo sadik pri Škofijah Purissima in so center za nekaj časa zaprli, je Purissima danes ponovno zasijala. Direktor KZ Agraria Robert Fakin in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič sta dopoldne namreč nabrala prve, tam vzgojene paradižnike, ki se ne ponašajo le z barvo in vonjem, temveč tudi z izjemnim okusom, veliko vsebnostjo likopena in sladkorja .

agraria 025

»Purissima je vedno slovela po odlični vzgoji sadik  in ker to znanje še vedno živi v naši zadrugi, smo se odločili zgodbo obuditi, njeno dejavnost pa obogatiti«, je pojasnil direktor KZ Agraria Robert Fakin in dodal, da je zadruga za obnovo Purissime namenila približno 50 tisoč evrov. Sicer pa je vizija zadruge na Purissimi vzpostaviti razvojno-didaktični center, ki bo namenjen tako vrtičkarjem, kot tudi profesionalnim pridelovalcem , pa tudi dijakom in študentom. Prav s tem namenom sta Fakin in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič podpisala pismo o nameri, ki je temelj za vzpostavitev didaktičnega centra. »Sodelovanje s fakulteto je zelo pomembno, saj tako študentje svoja teoretična znanja prenašajo v prakso«, je povedal rektor prof.dr. Marušič, ki je projekt označil kot pozitiven in dodal, da se pomen univerze odraža prav v sodelovanju z okoljem in lokalno skupnostjo. Kot je pojasnil Fakin, je voljo do sodelovanja izkazala tudi Mestna občina Koper, ki je v vlogi vmesnega člena med zadrugo in univerzo projekt podprla. Današnjega dogodka se je v imenu Mestne občine Koper udeležil svetovalec župana Gašpar Gašpar Mišič, ki je opozoril na še ne dovolj izkoriščeno tržno nišo, in sicer na boljše sodelovanje z obalnimi gostinci in hotelirji, ki razen nekaj svetlih izjem, večino sadja in zelenjave, na žalost, zaradi cenovne politike kupujejo iz uvoza.

Kljub temu je Agraria v prvi polovici letošnjega leta zabeležila 75 odstotkov večji odkup kot v enakem obdobju lani,  kar je še en dokaz več, da se zaupanje v zadrugo med domačimi pridelovalci povečuje. V zadrugi si zadnje čase vse bolj prizadevajo ozaveščati tudi kupce in pri njih ustvariti zavedanje o pomenu in prednostih uživanja integrirano pridelane zelenjave in sadja.

agraria 021