DomovArhivS poglobitvijo do večje konkurenčnosti pristanišča

S poglobitvijo do večje konkurenčnosti pristanišča

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Luka Koper je v mesecu aprilu zabeležila rekorden pretovor, z dodatno poglobitvijo prvega bazena, ki jo načrtujejo v prihodnjih mesecih, pa bi se konkurenčnost koprskega pristanišča lahko še povečala, so prepričani v Luki.

Na javni razpis za izbiro izvajalca poglabljanja Bazena I se je prijavilo le eno podjetje, in sicer nizozemski Van Oord, ki je že lani izvedel prvo fazo poglobitve bazena na minus 14 metrov. Postopek oddaje javnega naročila še ni zaključen, zato pogodba z izvajalcem še ni podpisana. V drugi fazi, ki mora biti zaključena septembra letos, bodo morsko dno ob kontejnerski obali poglobili še za dodaten meter in se s tem uskladili z globino plovnega kanala v prvi Bazen, kjer so z deli (investitor je bila država, ki je za ta namen pridobila tudi evropska sredstva, izvajalec del pa podjetje Luka Koper INPO) zaključili pred približno enim mesecem. Tudi poglabljanje Bazena I bodo izvedli ob finančni pomoči Evropske unije oziroma v okviru projekta NAPADRAG, ki je bil izbran v okviru programa TEN-T.

Dela, ki bodo po načrtu trajala od julija do septembra, predvidevajo izkop 66 tisoč kubičnih metrov materiala, ki jih bo izvajalec odlagal v obe kaseti na ankaranski bonifiki. Slednje so uporabljali že ob lanski poglobitvi. Tehnika poglabljanja bo prav tako podobna lanski. Gre za tehniko sesanja, ki je hitrejša in ne ovira vplutja in izplutja ladij v bazenu. Ključna in tehnično najbolj zahtevna v tej fazi pa je izvedba poglobitve izpod obalne konstrukcije, in sicer vzdolž celotne obale (v dolžini 600 m), kjer bo moral izvajalec del zaradi varnosti in stabilnosti konstrukcij, dela izvajati v točno določenem zaporedju, pri čemer pa se bo moral sočasno prilagajati tudi ladijskemu prometu. Zaradi izvedbe poglabljanja namreč v nobenem trenutku ne sme biti oviran privez oziroma odvez ladij in izvajanje pretovora.

Sicer pa je Luka Koper v prvih treh mesecih leta naložila in razložila dobrih 5 milijonov ton blaga oziroma tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Rekorden pa je bil mesec april, saj so zgolj v enem mesecu pretovorili več kot 1,8 milijonov ton blaga, kar je največja mesečna količina v zgodovini pristanišča.