DomovArhivS povezovanjem mest do živahnejšega mestnega utripa

S povezovanjem mest do živahnejšega mestnega utripa

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Predstavniki mestne občine Koper, Celje, Velenje, Ljubljana, Jesenice in Kranj ter župan občine Naklo so si izmenjali primere dobrih praks in primerjali različne načine ter aktivnosti za oživljanje mestnih jeder. Pri tem sta bila posebej izpostavljena prav Mestna občina Koper, ki je pred kratkim znižala najemnine poslovnih prostorov v mestnem jedru, in Zavod Koper Otok, ki aktivno izvaja številne aktivnosti na tem področju.

Ker v okviru projektov TCM obstajajo možnosti za črpanje evropskih in nacionalnih sredstev, vendar se ta praviloma dodeljujejo za nacionalne, regionalne ali čezmejne projekte, se je na sestanku porodila zamisel o združevanju in skupnih projektih za oživljanje mestnih jeder. Občine, ki so sodelovale na včerajšnjem sestanku,  bi tako ustanovile Slovensko združenje za mestni marketing, ki bi koordiniralo skupne projekte in aktivnosti mest vključenih v TCM, tako pa bi lahko za te projekte tudi črpali evropska ali nacionalna sredstva.

Glede na to, da je pri nekaterih skupnih projektih TCM ostalo nekaj sredstev, bi predlog o skupnih aktivnostih lahko konkretizirali že v bližnji prihodnosti. Tako bi na primer že ob bližajočemu se dnevu žena, 8. marca, lahko sodelovali na skupni konferenci mest za TCM, sodelovali na prireditvi »Mesto se predstavi« v Naklem in pristopili k skupnemu projektu v povezavi s trideseto obletnico ljubljanskega knjižnega sejma. Pri nekaterih aktivnostih bi sodelovala Mestna občina Koper, pri drugih pa mestni trgovci preko Zavoda Koper Otok.

Povezovanje mest, ki se aktivno trudijo za oživljanje mestnih jeder, je več kot smiselno, saj omogoča lažje pridobivanje evropskih sredstev, kot tudi večjo medijsko prepoznavnost skupnih akcij. Tudi druga mesta se namreč spopadajo s problematiko organizacije različnih prireditev in s povezovanjem trgovcev ter drugih ponudnikov iz mestnih jeder.