DomovArhivV spomin na Mirana Hasla

V spomin na Mirana Hasla

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V nabito polnih prostorih Glasbene šole Koper so s pedstavitvijo knjige »Moje življenje, bil sem vse razen dimnikarja« prijatelji, glasbeni kolegi in učenci, obeležili spomin na dolgoletnega ravnatelja in glasbenega pedagoga Mirana Hasla.

»Človek širokih nazorov, razgledan in izjemno pošten,« se profesorja spominja ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik in dodaja, da je k organizaciji dogodka botroval zanimiv materjal knjige, da se jo obelodani in tako tudi poveliča profesorja Hasla kot veliko ikono in enega izmed glavnih interpretov, ki so oblikovali povojno dogajanje na glasbenem področju slovenske obale.

DSC_0132

Ob branju odlomkov so se z zanimivimi anekdotami in lepimi spomini Haslovi življenski sopotniki Albert Primožič in Ignac Breitenberger, nekdanja učiteljiščnika in Borut Logar ter Bojan Glavina, Haslova glasbena sopotnika, spomnili njegovega bogatega življenja, ki ga je tudi opisal v svoji knjigi. »Miran Hasl je pustil zanimive, pomembne sledi v glasbeni in kulturni podobi slovenske Istre, pomagal pri ustanavljanju zborov, glasbenih združenj, povezoval glasbene šole in res skrbel za to, da se je razvijalo in bogatilo glasbeno življenje na obali,« je povedala Ingrid Celestina, vodja knjigarn Libris, kamor je pred letom in pol z rokopisom in velikim albumom fotografij Miran Hasl prišel predstaviti svojo zmisel o knjigi. Prva besedila so nastajala že pred leti, zadnji deli pa počasneje in s premori, a na koncu je tudi sam g. Hasl dočakal izid knjige, kar mu je v tistem trenutku pomenilo vse. »Še zadnji pozdrav življenju in pomirjeno slovo,« je dodala Ingrid Celestina, ki je z mnogimi drugimi sodelovala pri nastajanju knjige in tako pomagala uresničiti željo profesorja Hasla, ki je polovico prihodkov od prodaje knjige namenil skladu Glasbene šole Koper za obetavne mlade glasbenike.

Po besedah Iztoka Babnika je sedaj glasbeno šolstvo precej na udaru in odvisno od politike a kljub splošni krizi dobro delajo in dobro poslujejo, poleg tega pa pozitivno vplivajo na otroke in s tem tudi na celotno družbo. »Če bo stanje še naprej tako, kot je sedaj, bo v redu, saj imamo za glasbeno šolstvo še vedno dobro zanimanje, glasbene šole pa ostajajo pomembno in zelo pozitivno stičišče kulture.«

Z lepim glasbenim programom, ki so ga oblikovale članice godalnega kvarteta Glasbene šole Koper in klavirski duo Tiara Stergulc & Tea Kolenc ter toplimi besedami prijateljev, so tako počastili spomin na izrednega človeka, zasluženega za mnoge dosežke obalnih glasbenih šol.

DSC_0146