DomovArhivS preventivo prehitimo letošnjo zimo

S preventivo prehitimo letošnjo zimo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kljub temu, da so vremenske razmere na našem območju še daleč od zimskih, velja spomniti, da se je treba nanje ustrezno pripraviti.  S tem namenom so se v minulih dneh sestali predstavniki Mestne občine Koper in pristojni za vzdrževanje cest v občini Komunala Koper in Cestno podjetje Koper (CPK). Ti so na podlagi izkušenj iz preteklih let ugotovili, da je največja težava v slabi pripravljenosti občanov na vremenske razmere, ki lahko nastopijo nenadno. Spomnimo, da je v teh dneh pred dvema letoma, tudi Obalo močno pobelil sneg in številni so zaradi zaledenelih in zasneženih cestišč imeli vrsto težav že pri vsakdanjih opravilih, kot so pot v službo ali šolo.

Sodelujoči na sestanku so si bili edini pri tem, da je treba občane izrecno opozoriti na določbe zakona, ki določa obvezno uporabo zimske opreme v cestnem prometu tudi na našem območju, in sicer vedno, ko nastopijo zimske razmere. Ravno nepripravljenost na take razmere, ki lahko nastopijo čez noč, je bila v preteklosti glavni razlog za številne prometne nesreče ali druge nevšečnosti.

Pristojne službe v Mestni občini Koper so sicer tudi letos, tako kot v minulih letih, dobro pripravljene na vse vremenske razmere, CPK je tudi letos po krajevnih skupnostih dostavil sol za posipanje cest v za to namenjene posode.

Odgovorni za izvajanje zimske službe strinjali s tem, da je treba veliko graditi na preventivi, informiranosti in osveščenosti občanov, ki lahko za večjo varnost v zimskem času veliko storijo tudi sami, predvsem s pravočasnim posipanjem okolic svojih domov in dovoznih poti ter z ustrezno zimsko opremo osebnih vozil. Zelo pomembno je, da se v primeru nastopa zimskih razmer ne obremeni intervencijskih številk 112 (center za obveščanje) ali 113 (policija), če res ne gre za nujne primere, saj se s tem po nepotrebnem obremenjujejo službe, ki po že vnaprej natančno določenem protokolu izvajajo intervencijske ukrepe.