DomovArhivSlovenske občine za vzpostavitev mreže postajališč za avtodome

Slovenske občine za vzpostavitev mreže postajališč za avtodome

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Nosilec projekta je Občina Mirna, prve pa so k projektu pristopile občine Benedikt, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kostanjevica na Krki, Kozje, Krško, Metlika, Miren-Kostanjevica, Radenci, Semič, Slovenj Gradec, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Zagorje ob Savi in Žužemberk. V naslednjih dneh bodo pogodbe podpisale še občine Bled, Gornji Grad, Idrija, Kočevje, Ljubno, Lukovica, Nova Gorica, Ormož, Radlje ob Dravi, Razkrižje, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Šentjur, Tolmin, Vrhnika, Zreče, Žalec in seveda Mestna občina Koper, nekaj pa jih bo pogodbe podpisalo v začetku prihodnjega leta.

Podpisu sledi analiza stanja na terenu, ki bo pokazala tudi kakšna je vrednost celotnega projekta za katerega pobudniki – poleg Občine Mirna še Caravan Center Ljubljana in Dammertz Stellplatzconsulting – verjamejo, da bo z vzpostavitvijo mreže postajališč za avtodome po Sloveniji s standardizirano kakovostno oskrbo in rednim preverjanjem upoštevanja dogovorjenih smernic Slovenijo naredil popotnikom z avtodomibolj prijazno.

Mreža postajališč kot nova tržna niša za slovenski turizem

Z vzpostavitvijo t.i. mreže postajališč za avtodome po Sloveniji bi mesta po vsej državi dobile priložnost, da se v okviru enotne tržne znamke, tako doma kot v tujini, promovirajo kot skupna turistična destinacija, predvsem pa je to odlična priložnost, da obiskovalcem približajo lokalno ponudbo skozi oči popotnika z avtodomom. Osnovna zamisel projekta je, da bi avtodomarje oz. popotnike z avtodomi preusmerili z avtocest, s čimer bi jim omogočili, da pobliže spoznajo turistično-kulinarične lepote naše dežele – peš ali s kolesom.

Podatki so namreč precej zgovorni – Slovenijo letno prečka približno 90 tisoč avtodomov, del teh pa bi lahko, po mnenju pobudnikov akcije, preusmerili na urejena postajališča, kjer bo imela osrednje mesto turistično-informacijska tabla z namigi za raziskovanje okolice. Kot je pojasnila koordinatorka pobude, Petra Krnc je njihova prva naloga pripraviti analizo stanja – obiskati občine, pogledati postajališča oziroma lokacije zanje, popisati lokalno turistično ponudbo skozi oči avtodomarja in popotniku na enem mestu pripraviti celovit paket, ki ne zajema le prenočevanja, ampak tudi namige za izlet in ostale informacije, ki so ob postanku v tujem kraju dobrodošle.