DomovArhivŠampion zlate oljčne vejice Koprčan

Šampion zlate oljčne vejice Koprčan

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo oljkarjev Slovenske Istre je letos razpisalo že petindvajseto ocenjevanje oljčnih olj na tekmovanju za Zlato oljčno vejico, na katerem so najvišje nagrade odnesli oljkarji Mestne občine Koper. Šampion Zlate oljčne vejice 2016 je namreč postalo olje Istrske belice Mirana Adamiča iz Kopra, naslov vicešampiona sta osvojila olje Oljarne Lisjak iz Šalare in olje Istrske belice Borisa Sabadina iz Kopra, šampion ekoloških oljčnih olj pa je prav tako postal občan Mestne občine Koper, in sicer Franc Morgan iz Šmarij.

Med deset najboljših oljčnih olj so se uvrstila še olja Janka Bočaja, Tamare Glavina (Santomas), Zdenka Hrvatina, Arsena Jurinčiča, Marka Marancina in Vlada Munde.

Na tekmovanje je sicer prispelo 67 vzorcev, med katerimi so bila tudi hrvaška in italijanska olja. V odprti kategoriji je sodelovalo 41 vzorcev, v kategoriji ekološke pridelave 16 vzorcev, v kategoriji sort pa 10 vzorcev Istrske belice. Ostale sorte so bile vključene v odprto kategorijo.

Ankaran, 01.04.2016 Adria Ankaran, DOSI, Podelitev priznanj, Zlata Oljèna vejica

Vodja nacionalnega panela in poznana mednarodna ocenjevalka oljčnih olj Milena Bučar-Miklavčič iz Inštituta za oljkarstvo pri UP ZRS je na podelitvi poudarila, da je ta letnik izjemen po kakovosti tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru in seveda neprimerljiv s povprečno kakovostjo lanskoletnega letnika.

»Olja odlikuje svežina, ki po vonju in okusu spominja na zdrav plod oljke, obran v primerni zrelosti. Ocenjevalci so zaznali v oljih nekoliko več pikantnosti kot grenkobe, pogosto so bile prisotne arome po mandlju, artičoki in zeleni travi. Za letošnje tekmovanje je značilna zelo velika kakovostna izenačenost, razlike v ocenah so res minimalne, zato pohvala vsem sodelujočim«,

je dejala.

Ankaran, 01.04.2016 Adria Ankaran, DOSI, Podelitev priznanj, Zlata Oljèna vejica

 

Sicer pa je v okviru Festivala zlate oljčne vejice tudi letos – in to že triindvajsetič- potekalo tudi tekmovanje Osnovnih šol – petošolcev v poznavanju gojenja oljk. Na letošnje tekmovanje se je prijavilo petnajst tričlanskih ekip iz enajstih šol iz regije. Mladi “oljkarji” so se v prvem delu tekmovanja preizkusili v teoretičnem znanju, v drugem pa se je najboljših pet ekip v finalu preizkusilo v kvizu Oljka, ali te poznam? Prehodni pokal KZ Agraria Koper, ki kot pokrovitelj tekmovanja že od začetka spremlja bodoče oljkarje, so največkrat prejeli učenci iz OŠ Elvira Vatovec iz Prad, tokrat pa je zmagala ekipa Osnovne šole Livade iz Izole pod mentorstvom Marine Potočnik. Zmagovalno ekipo so sestavljali Ema Rizvić, Jernej Vuk in Max Mehle.