DomovArhivSanjski konec letošnje sezone potniških ladij

Sanjski konec letošnje sezone potniških ladij

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 15. novembra, bo v Koper kot zadnja v letošnji sezoni priplula 243 metrov dolga ladja Thompson Dream, ladjarja Thompson Cruises, ki bo k nam pripeljala nekaj več kot 1500 potnikov in 600 članov posadke. Ti bodo svojo 14 dnevno pot, v okviru katere so že obiskali Palmo De Mallorca, Trapani in Messino ter Benetke, nadaljevali v Split in Dubrovnik, nato pa naprej mimo Cagliarija na Sardiniji do Španije in Portugalske, kjer bodo lahko občudovali še lepote Almerie, Cadiza in Lizbone. Za ladjo, ki na svojem krovu nudi vso ugodje za bodisi umirjen bodisi aktiven oddih, bo to prvi obisk v Kopru, ki ga bodo obeležili tudi s predajo plakete lokalnim oblastem in simboličnim obdarovanjem.

In kakšne so obeti za prihodnje leto? Italijanska vlada je namreč pred kratim sprejela odločitev, da bo, zaradi škodljivih vplivov na okolje, nekoliko omejila prihod največjih potniških ladij v Benetke, od koder te po večini priplujejo v Koper oziroma obratno. Tako naj bi že v letu 2014 za dobrih 20 odstotkov zmanjšali število prihodov velikih potniških ladij, ki presegajo težo 40 tisoč ton, s prvim novembrom prihodnjega leta pa bi začela veljati tudi dokončna prepoved prihoda morskih velikank, katerih teža presega 96 tisoč ton. O tem, kaj to pomeni za veliko manjše koprsko pristanišče smo povprašali Jano Tolja, svetovalko župana Mestne občine Koper, ki je dejala, da v Kopru zaradi napovedanih omejitev niso zaskrbljeni. “Ukrep nas ni presenetil, kanal Giudecca v Benetka je že vrsto let preobremenjen in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo vlada sprejela tovrstne ukrepe. Ti po našem mnenju na prihod potniških ladij v Koper ne bodo imeli bistvenega vpliva, sezona za leto 2014 je namreč bolj ali manj v celoti že definirana.«

Letošnji izredno uspešni – »prestižni« potemtakem tudi prihodnje leto sledi izredno obetajoča sezona, v okviru katere bodo v Koper priplule številne morske lepotice, nekatere med njimi tudi prvič. Po prvih napovedih naj bi bilo teh nekaj več kot 50, z njimi pa bi Koper med aprilom in novembrom obiskalo več kot 60 tisoč potnikov iz vseh koncev sveta.