DomovArhivSklenjen je tudi projekt Shared Culture

Sklenjen je tudi projekt Shared Culture

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kako pomemben in finančno obsežen je bil projekt Shared Culture priča predvsem dejstvo, da so se včerajšnjega dogodka v prostorih Mestne občine Koper udeležili prav vsi predstavniki sodelujočih partnerjev, sklepno fazo projekta pa je s svojo prisotnostjo počastil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani. Nekaj besed je v imenu Univerze na Primorskem zbranim namenil še prorektor Rok Strašek, vodja projekta Shared Culture Aleksander Panjek, predstavnica Skupnega tehničnega sekretariata Danijela Kos, vodja projektne skupine Dežele Veneto Clara Peranetti, predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Ajda Mladenovič in Fulvio Richter predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper.

Vsi so bili enotni, da je Shared Culture izjemen projekt, ki je pomemben ne samo zaradi svojih dosežkov, temveč tudi zaradi ideje o povezovanju med Slovenijo in Italijo, predvsem na podlagi skupne kulturne dediščine.

Sicer se je projekt začel že oktobra 2009, v osnovi pa gre za enega večjih in zahtevnejših strateških projektov, vodilni partner katerega je Univerza na Primorskem, Znanstveno – raziskovalno središče. V projektu so poleg vodilnega partnerja sodelovale tudi Univerza v Benetkah, Univerza v Vidmu, Dežela Veneto, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Mestna občina Koper in Samoupravna skupnosti italijanske narodnosti Koper.

In kaj je bil osnovni namen projekta: valorizacija in promocija skupne kulturne dediščine slovensko-italijanskega čezmejnega območja – izhajajoč predvsem iz dediščine Beneške republike, ki nedvomno predstavlja tudi pomemben del slovenske nacionalne kulturne identitete. V okviru projekta Shared Culture je bila tako raziskana, strokovno obnovljena in javnosti predstavljena palača Baseggio – Borilnica v starem mestnem jedru Kopra. Raziskave in ustrezne predstavitve pa so potekale tudi na ozemlju Dežele Veneto, s poudarkom na arheoloških najdiščih »Altino« in »Concordia Sagittaria«, in Dežele Furlanije Julijske krajine.

Partnerji 3,1 milijona evrov vrednega projekta so dobršen del sredstev, 1,3 milijone evrov, pridobili iz naslova evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj pa sta prispevali tudi državi Slovenija in Italija.