DomovArhivSkrb za živali za nekatere očitno še vedno ni samoumevna

Skrb za živali za nekatere očitno še vedno ni samoumevna

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Italijanska oddaja Striscia la notizia že vrsto let v stalni rubriki o živalih opozarja na vrsto primerov mučenja in nehumane skrbi za naše štirinožne prijatelje na italijanski strani in jim skuša s hitro intervencijo ter iskanjem najboljših rešitev pomagati do boljšega življenja. Tokrat se je novinar Eduardo Stoppa z ekipo odpravil v Marano di Napoli, na posestvo, na katerem je lastnik vzpostavil neke vrste pesjak, ki pa ne samo da ne zadostuje minimalnim higienskim standardom, temveč so živali, ki tam živijo, zaradi katastrofalnih razmer in neprimernega ravnanja dobesedno v življenjski nevarnosti.

 

Umazani in neprimerni prostori, v katerih ni prostora za gibanje, smrad, iztrebki, so prvo, kar je ekipa Striscie opazila, ko se je pripeljala do pesjaka, v katerem že vrsto let živijo povsem prestrašeni in bolehni psi, brez vode in hrane. In to le streljaj, tako rekoč čez cesto, od državne veterinarske postaje, v kateri si zatiskajo oči in za težave malih in pomoči potrebnih živali nočejo slišati. So se pa zato klicu na pomoč nemudoma odzvali v zasebni veterinarski ambulanti, ki so po pregledu najbolj ogroženega psa povedali, da gre za večletno mučenje živali, saj je pregledan pes podhranjen, dehidriran in najverjetneje boleha za vrsto bolezni, zaradi česar je nujno potreben temeljitega pregleda in zdravljenja.

canile-lager-660x330

Srečen konec, vse dobro, lahko rečemo in se nato spomnimo tudi na nedavno dogajanje v zavetišču za zavržene živali v sv. Antonu, ki ga je bila julija lani Komunala Koper, zaradi neprimernega vodenja in nezadostne skrbi za tamkajšnje štirinožce s strani takratnih upravljavcev (to je potrdila tudi veterinarska inšpekcija, ki je izdala negativno odločbo), Obalnega društva proti mučenju živali, primorana interventno prevzeti v upravljanje. Danes je to zgledno, lično in higiensko neoporečno zavetišče, v katerem za živali skrbijo tako kot si te zaslužijo, strokovno in primerno ter jim s pravilnim pristopom skušajo v čim krajšem možnem času zagotoviti topel in ljubeč dom.