DomovArhivTudi v letu 2016 nas čaka pisana paleta prireditev

Tudi v letu 2016 nas čaka pisana paleta prireditev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ena večjih in zelo priljubljenih ter množično obiskovanih prireditev nas čaka že 6. februarja, ko bo na sporedu 8. Istrski karneval in zdaj že tradicionalna pustna povorka, ki v mesto vsakič znova pritegne veliko število organiziranih skupin, pustnih vozov, posameznih mask, pa tudi veliko obiskovalcev. Marca bo Koper gostil 3. Koper Handball turir, še eno v nizu mladih športnih prireditev in prireditev, ki bo posvečena oljčnemu olju in vinu ter drugim istrskim posebnostim. Pomemben datum, ki ga ne gre spregledati, je tudi 10. april, ko bodo v treh obalnih občinah znova izpeljali 3. Banka Koper Istrski maraton. Start in cilj slednjega bosta letos sicer v Portorožu, vendar bodo tekači tekli tudi skozi naše mesto, prav v Kopru pa bo letos start polmaratona. Aprila bo v Sv. Antonu tudi tradicionalna pokušina vina in oljčnega olja, ki jo vsako leto pripravljajo v društvu Vinol.

1. Istrski maraton, Koper, 13.4.2014, foto Vojko Rotar-9914

Mesec maj, ko Mestna občina Koper obeležuje občinski praznik, je vsako leto zaznamovan s pestrim dogajanjem in tudi letos bo tako. V začetku meseca (7. maja) nas najprej čaka vse bolj priljubljena prireditev Podeželje v mestu, ko je na bogato obloženih stojnicah mogoče okusiti in kupiti najrazličnejše dobrote s podeželja z različnih koncev države. Sredi maja (od 12. do 14.) bodo tudi letos izpeljali festival komedije Kopedija, medtem ko bo 15. maja oziroma ravno na dan, ko Mestna občina Koper obeležuje občinski praznik v spomin na Marežganski upor, na sporedu prireditev Koper na dlani, v sklopu katere se v Kopru predstavljajo krajevne skupnosti, turistična in druga društva naše občine. V drugi polovici maja nas čakajo še Pristaniški dan, Primorski sejem, Koper zdravo mesto in tradicionalni Praznik refoška v Marezigah.

KoperNaDlani_30052015_fotoVojkoRotar-2853

Niti junija v naši občini nikakor ne bo dolgčas. Tako bo med 16. in 19. junijem Koper sprva gostil 23. Kolesarsko dirko po Sloveniji, 17. junija bo na Titovem trgu znova priljubljen Caprisov koncert, med 18. in 26. junijem nas čaka Primorski poletni festival, 19. junija pa Poletna muzejska noč, medtem ko bo konec junija minil v znamenju festivala novih skladb FENS.

CaprisovKoncert_12062015_fotoVojkoRotar-5920

Poletna julij in avgust bosta tudi letos minila predvsem v znamenju zabavnih, kulturnih, pa tudi športnih prireditev. Tako bo denimo v začetku julija Koper znova gostil rokometno prireditev Eurofest takoj za njim pa Evropsko prvenstvo v navijaštvu, nato Mednarodni folklorni festival MIFF, pa Fešto kalamarov in Folkest, avgusta pa bodo med drugim na sporedu Na pomolu je fešta in Oživela ulica. Manjkali ne bodo niti gledališki večeri, glasbeni koncerti, otroške predstave za najmlajše tudi v okviru PUF festivala, tradicionalne šagre in vrsta prireditev, ki bodo obarvale prav vsak dan poletnih dni, tako naj omenimo denimo Poletje v Bertokih, Šagro v maskah v Dekanih, Fiero v Pučah in številne druge.

Sladka Istra, 21.9.2013, foto- Vojko Rotar-5130

Največja prireditev bo naša občina tudi letos gostila septembra, 17. in 18. september si gre tako rezervirati za 8. mednarodni festival sladic Sladka Istra. Sledila ji bo športna prireditev Istrski kolesarski maraton, v letošnjem letu s startom v Kopru, ki bo podobno kot tekaški maraton, povezala vse štiri istrske občine. Oktobra velja izpostaviti Dneve kmetijstva Slovenske Istre, novembra tradicionalno martinovanje, decembra pa se bo leto zaokrožilo s prižigom novoletne razsvetljave ter Miklavževem sejmom in vrsto prazničnih prireditev, ki bodo vrhunec dosegle s tradicionalnim silvestrovanjem.  V letu 2016 se obeta nekaj novih prireditev in pomembnih obletnic za Koper, ki bodo zagotovo prijetna popestritev že tako pisanemu dogajanju. Podroben seznam vseh prireditev je na voljo na spletni strani občine www.koper.si.