DomovArhivSkupaj v novo življenje

Skupaj v novo življenje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnja proslava ob 67. obletnici priključitve Primorske k matični domovini je imela prav poseben slogan »Skupaj v novo življenje«, s katerim so organizatorji, izolska občina skupaj z Združenjem borcev za vrednote NOB Izola želeli poudariti vrednoto skupnosti, enotnosti in sloge. V okviru vrednot, enega najpomembnejših praznikov na Obali, je bil tudi kulturni program, ki je združeval vse generacije, od najmlajših do tistih najstarejših, med katerimi je bilo tudi kar nekaj zvenečih imen.

Zbrane na Lonki v Izoli je tradicionalno pozdravil tudi Janez Stanovnik, častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki je v svojem govoru podrobno orisal zgodovino boja Primorcev in vseh Slovencev za svobodo.
Sicer 15. septembra praznujemo vrnitev Primorske matici v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe leta 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Izven slovenskih meja je sicer ostalo še 140.000 Slovencev. Širša okolica Trsta pa je postala nevtralna država, imenovana Svobodno tržaško ozemlje (STO).