DomovArhivSlovenska komunalna podjetja ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov skupaj opozarjajo na količino zavržene hrane

Slovenska komunalna podjetja ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov skupaj opozarjajo na količino zavržene hrane

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

82 kilogramov je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane z zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kg na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane za 30 odstotkov. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 22. do 30. novembra 2014, je zato posvečen prav zmanjševanju količine zavržene hrane.

Komunala Koper je v sodelovanju z Mestno občino Koper in Agrario Koper na stojnici, ki je bila postavljena pred sedežem koprske občinske uprave, prikazala 82kg hrane in mimoidočim predstavila, kako hitro in po nepotrebnem lahko nastanejo odpadki iz zavržene hrane. Agraria Koper se je odločila prispevati prikazano hrano, med katero sta prevladovali lokalno pridelani sadje in zelenjava. S tem smo javnosti želeli prikazati pomen lokalne pridelave hrane, ki je predvsem v tem, da gre za sezonsko blago nadpovprečne kakovosti, znanega in preverljivega porekla, z odličnimi hranilnimi lastnostmi, ki lahko ne nazadnje lahko traja bistveno več od sveže hrane iz uvoza. Poleg prikaza je Komunala Koper obiskovalcem stojnice razdelila tudi nekaj praktičnih napotkov, kako zmanjšati količino zavržene hrane v gospodinjstvih.

V. d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič je ob tem dejal, da “ljudje še vedno brezglavo nakupujemo, kuhamo, hrano neprimerno hranimo ali pustimo, da se pokvari. Na leto v Komunali Koper zbiramo 2.000 ton bioloških odpadkov. Te najdemo celo v mešanih komunalnih odpadkih, in sicer v razmerju med 23 do 28 odstotkov, kar predstavlja alarmantno stanje, saj je zaradi tega cena odvoza mešanih komunalnih odpadkov višja in tudi položnice občanov višje. Potrudili se bomo, da bomo pospešili ločevanje na izvoru. Od novega leta bomo gospodinjstvom razdelili posebne kantice za biološke odpadke ter biorazgradljive vrečke za biološke odpadke. Letno v Kopru zberemo več kot 15 tisoč mešanih komunalnih odpadkov in verjamem, da bomo s to in drugimi akcijami, ki jih načrtujemo v prihodnosti, dosegli bistveno boljše rezultate na področju ločevanja odpadkov. Že v nekaj letih želimo znatno zmanjšati količino zbranih mešanih komunalnih odpadkov, vendar moramo pred tem ustvariti pogoje za ločeno zbiranje. Vsako hišo, vsako naselje ali drugo bivalno območje, bo treba opremiti z ekološkimi otoki. Potrudili se bomo, da s posebnimi programi, ki jih bomo izvedli v vrtcih, šolah ter drugih izobraževalnih ustanovah, vplivamo na najmlajše, ki bodo posredno ozaveščali svoje starše, na koncu pa lahko dobimo bolj zdravo življenje in manj škodljivo okolje. Ena akcija, ki jo načrtujemo je še »položnico naj plača trgovec«, s katero želimo doseči, da položnico v znak popusta plačajo trgovci, saj se ravno na trgovskih policah nahaja največ odpadkov v obliki embalaže,« je dejal Gašpar Mišič.

Prikaz količine zavržene hrane pred mestnimi hišami oziroma občinskimi zgradbami je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva. Predsednik zbornice Janko Kramžar je ob tem dejal: “V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.”

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je Zbornica komunalnega gospodarstva vseslovensko iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti Europan Week for Waste Reduction. Obenem pa so iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

Prikaz je danes potekal v trinajstih krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v občini Hrpelje-Kozina.