DomovArhivSodove spremembe statuta Luke Koper neutemeljene

Sodove spremembe statuta Luke Koper neutemeljene

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gre za spremembe, ki zadevajo spremembe statuta Luke Koper ter se nanašajo na pooblastila in pristojnosti posameznih članov uprave. Kot je znano, je skupščina delničarjev preko večinskega državnega deleža na skupščini z dne 7. 10. 2013 poskusila izsiliti spremembe, s katerimi bi se zmanjšale zakonsko določene pristojnosti člana uprave – delavskega direktorja ter spremenil način razrešitve in imenovanja predsednika uprave. Sod je s tako spremembo želel predvsem omejiti operativnost uprave Gašpar Gašpar Mišiča in omogočiti njegovo razrešitev zgolj z glasovi predstavnikov države v nadzornem svetu.
Tožbo proti tovrstnim spremembam je že na skupščini napovedal Rajko Stanković, predsednik Društva Mali delničarji Slovenije, ki je za današnji Žurnal24 glede prejete sodbe dejal, da “Ne bi rekel, da je država, torej v konkretnem primeru Slovenska odškodninska družba (Sod), tako slaba v pravu, prej bi rekel, da so s položaja moči v statut vehementno poskušali vgraditi vse mogoče varovalke, da določena oseba z imenom in priimkom ne bi bila predsednik uprave Luke Koper”.
Žarko Sajić-7004
Zadeva je še toliko bolj skrb vzbujajoča, ker je Žarko Sajič, predstavnik Soda na skupščini, bil opozorjen o nezakonitosti predlaganih sprememb tako s strani predsedujočega skupščini, odvetnika Stojana Zdolška kot notarke Nane Povšić Ružić. Sajič je redkobesedno pojasnil, da ima taka navodila in da meni, da bo sodišče napovedano tožbo zavrnilo.
Sod je sicer zahteval sklic nove skupščine delničarjev, ki bo 19. marca in naj bi na tej seji državni delničar popravil „napake“. “Upam, da si država takšnih neumnosti ne bo več privoščila; svoje napake in nezakonitosti bo Sod popravil na skupščini, ki je sklicana za 19. marec,” je za Žurnal24 povedal Stankovič.