DomovArhivŠola v Hrvatinih je praznovala

Šola v Hrvatinih je praznovala

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Do zadnjega kotička napolnjena dvorana kulturnega doma v Hrvatinih je v petek gostila pester kulturni program, v katerem so nastopili učenci hrvatinske osnovne šole, pa tudi njene podružnice v Ankaranu. Ti so s petjem, recitali, krajšimi igranimi skeči, predvsem pa z izvirnostjo in domiselnostjo ter otroško igrivostjo pričarali pravo vzdušje dogajanja v šoli od samih začetkov pa vse do danes.

Praznovanja ob 60. obletnici ustanovitve šole v Hrvatinih so se udeležili tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je ob priložnosti ravnateljici šole Branki Likon podelil plaketo koprske občine, med gosti pa je bil tudi prvi ravnatelj šole Stanislav Logar ter sin Aleša Beblerja – Primoža, Anton Bebler.

Uradnemu delu v kulturnem domu je sledil razrez torte in pogostitev v prostorih šole v Hrvatinih, kjer so prav v teh namenu predali povsem prenovljeno in preurejeno telovadnico, ki jo je delno financirala tudi koprska občina.

Sicer pa je lahko šola v Hrvatinih zaživela šele s popisom Londonskega sporazuma, 25. oktobra leta 1954, ko so bili Hrvatini ponovno priključeni matični domovini. Kot je na prireditvi povedal prvi ravnatelj šole Stanislav Logar je ob njegovem prihodu ta imela le 8 učencev, prihajali pa so iz vseh koncev Slovenije. Do konca prvega šolskega leta je število učencev naraslo na 27.