DomovArhiv»Spretno zrežirana cirkuška predstava na Bonifiki«

»Spretno zrežirana cirkuška predstava na Bonifiki«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Te so, kot so prepričani v koprskem taboru, zakoličile končni rezultat srečanja in Kopru odvzele možnost za osvojitev nujno potrebnih točk za napredovanje v prvenstvu.

Na “povsem nepošteno, neprofesionalno in mestoma neutemeljeno piskanje sodniške ekipe” so z žvižgi in sočnim besednjakom opozarjali že razburjeni navijači in gledalci nedeljskega srečanja na stadionu Bonifika, ki si takega scenarija, kot smo mu bili priča, niti v sanjah niso mogli zamisliti. Še več, večina je bila mnenja, da tovrstno sojenje ne sodi niti na prijateljska srečanja, kaj šele na tekme prve slovenske nogometne lige.

(Na posnetku boste zaman iskali prekršek, ki naj bi ga koprski branilec Toni Datković storil v napadu Krčanov, pa čeprav je bila prav ta sodniška odločitev ključna za izvajanje prostega strela iz katerega je nato Dino Hotić zadel za vodstvo Krke. Prav tako ni nikjer videti prekrška, ki je Rubena Belimo stal rumenega kartona. Boste pa lahko občudovali mojstrovino sodniške ekipe, ki se je tokrat očitno odločila za rumeno popestritev nedeljskega srečanja.)

Glavni sodnik srečanja Mitja Žganec je namreč med tekmo dosodil več prekrškov, ki jih v resnici sploh ni bilo oziroma jih je kot fatamorgano sredi puščave očitno videl le on, poleg tega je z motečimi in povsem nepotrebnimi prekinitvami dirigiral ritem igre, z rumenimi kartoni, ki jih je delil kot za stavo, pa je skušal v določenem trenutku celo opravičiti svoje, po prepričanju številnih nogometnih poznavalcev, dobesedno neprofesionalno in porazno sojenje. Prav njegove odločitve, ki so jih mnogi razumeli kot že vnaprej izvrstno pripravljen scenarij, v katerem vse možnosti za zmago izgublja Koper, so ne samo povsem zasenčile nogometno predstavo dveh prvoligaških ekip, temveč so na koncu srečanja pustile grenak priokus in dale celo slutiti, da je Koper v nedeljo igral kar proti dvema nasprotnikoma.

petkovic

Ali je bilo nedeljsko sojenje plod elementarnega neznanja ali vnaprej zrežirane predstave, ostaja odprto vprašanje, dejstvo pa je, da je tendenciozno in popolnoma amatersko sojenje definitivno vplivalo na potek igre in ne nazadnje na končni rezultat srečanja.

A sojenje Mitje Žganca na tekmi med Koprom in Krškim ni osamljen primer. Z le nekaj kliki na internetu smo namreč prišli do zanimivih podatkov, ki pričajo o tem, da je taisti sodnik pred leti, s sojenjem na srečanju med NK Nafta iz Lendave in NK Celje v nogometni javnosti dvignil ogromno prahu in ogorčenja.

sodnik

Prisotni na tekmi smo bili priča sojenju sodnika, ki se je v začetku drugega polčasa vztrajno trudil škodovati domači ekipi, to mu je tudi uspelo s tem, da je gostom podaril dva popolnoma neregularna zadetka. Proti koncu tekme pa je kriterij obrnil za 180° in skušal gledalcem dati vtis, da je naklonjen domačim nogometašem. Seveda dobro vedoč, da je tekma rezultatsko končana, so takrat zapisali v lendavskem taboru, ki, prav tako kot sedaj tudi v Kopru, niso mogli verjeti svojim očem, ko je šlo za sojenje Žgančeve ekipe.

Zato ne preseneča, da so nad sojenjem Mitje Žganca seveda hudo razočarani tudi v koprskem nogometnem klubu, po besedah športnega direktorja Dušana Petkovića so na Nogometno zvezo Slovenije že poslali zahtevek, s katerim želijo doseči, da jim sodnik Žganec ne bi nikoli več sodil. Petković ugotavlja tudi, da takšno sojenje ne sodi ne v te čase in ne v ta prostor, prepričan pa je še, da je bila klubu s tem, kot ga je označil, »sodniškim cirkusom« storjena velika in nepopravljiva škoda.

DSC_6376

Tovrstno sojenje pa je nedvomno najbolj iz tira vrglo prav koprsko izbrano vrsto, ki v drugem polčasu, zaradi nenehnega žvižganja sodniške piščali, ni mogla izpeljati svojih akcij, saj so bili sleherni poskusi preigravanja v kazenskem prostoru, kot tudi priložnosti za izenačenje, zatrti že v kali. Zato ne presenečajo niti izjave najbolj zagrizenih navijačev Koprčanov, ki so takoj po srečanju z ekipo Krškega na glas komentirali, da se s takimi odločitvami sodniške ekipe ne bi mogla kosati niti Messijeva Barcelona.

»To so slaba sporočila, slabi signali za vse v slovenskem nogometu. Da, to je bil cirkus,« je vnovič poudaril koprski športni direktor Dušan Petković, ki ne skriva razočaranja nad dejstvom, da bi sojenje utegnilo slabo vplivati na vzdušje v ekipi, ob tem pa poudarja, da sicer izredno nerad komentira sojenje. »Napake se dogajajo, vsi jih počnemo. Lahko se zgodi, da je sodnik zakrit in kakšne situacije ne vidi najbolje, pogosto se mora odločiti v delčku sekunde,« kar pa po mnenju Petkovića nikakor ne more postati pravilo, še huje, sodnik si ne more in ne sme privoščiti, da s sojenjem zaznamuje 90 minut dogajanja na igrišču in tako že vnaprej določeno ekipo obsodi na poraz.

Da je prepričan v svoje besede in da stoji za svojimi trditvami, nam Petković potrdi tudi z izjavo: »Posnetek tekme sem si ogledal pet ali šestkrat in lahko si ga še enkrat. Tudi skupaj s sodnikom ali komerkoli drugim. In če me bo kdo prepričal, da nimam prav, se bom iskreno opravičil vsem skupaj in nikoli več ne bom nastopil v medijih.«

In ekipa spletnega portala eKoper je naredila prav to, tekmo si je ogledala znova in jo, predvsem v vseh tistih delih, ki so jih v koprskem klubu izpostavili kot problematične, podrobno analizirala. Nekaj sodniških odločitev, ki so dvignile precej prahu med slovensko nogometno javnostjo, tako objavljamo v videoposnetku spodaj.

Opravili smo tudi intervjuju s športnim direktorjem Dušanom Petkovićem, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem videu.