DomovArhivStopimo skupaj-Down up

Stopimo skupaj-Down up

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Koncert, ki ga med drugimi podpira tudi Mestna občina Koper, bo v dvorani Arene Bonifika v Kopru pričel ob 19.30.

Na koncertu, na katerem  bodo nastopili Perpetuum Jazzile, Jan Plestenjak, Modrijani, Jasmin Stavros, Balerima, Nuša Derenda, Marko Vozelj, Muff, Peter Grašo, Ansambel Saša Avsenika, Alenka Gotar, Rudi Bučar in Anika Horvat, Šukar, Čuki, Helena Blagne, Matjaž Jelen, Aleksandra Vovk in nadarjeni otroci z Downovim sindromom bodo zbirali sredstva za programe, predvsem za programe Samostojen sem 1, Samostojen sem 2 in Leonardo Da Vinci Special. Kot pravita pobudnika in ustanovitelja Planeta47 Gaia in Alan Asta, gre za programe, ki jih izvajajo že več let in se financirajo zgolj iz donacij. Redno izvajajo likovno, športno – gibalno, pevsko, plesno in gledališko delavnico, z vrhunskimi mentorji, ob podpori specialnih pedagogov, letos pa bi radi začeli še s fotografijo, videom in ekološkim terapevtskim kmetijstvom.  »Ker programa Leonardo Da Vinci Special Centra za Downov sindrom Planet47 nihče finančno ne podpira, češ, da je nepotreben, ga financiramo z donacijami. V tem času, smo lahko ugotovili, da je umetnost izjemno učinkovita splošna razvojna metoda, ima terapevtsko vrednost in močno podpira socializacijo. V umetnosti smo namreč vsi enaki in enakovredni, razlike med nami pa so kvečjemu presežek. Še vnaprej bomo financirali progame iz donacij in s to predstavo, bomo pokazali, da znamo, » sta odločna. »Razvojni program Leonardo da Vinci Special je namreč pokazal odlične rezultate v dveh smereh. Pri splošnem razvoju in boljši socializaciji otroka, ter pri razvoju umetniške zvrsti, v kateri se lahko udeleženec bolje izraža. Rezultati so se pokazali po devetih mesecih dela, tiste, vidne, pa bomo prikazali prav z našo največjo produkcijo doslej, s petkovim Stopimo skupaj, DownUP, ko se bo predstavilo več kot  trideset oseb s tem sindromom,« pravita.

Uvod v koncert bodo mavrica in vilinci ter pesem Mavrični ljudje ter prva točka otrok, ki so ustvarjali na plesnih delavnicah pod vodstvom koreografinje in plesne pedagoginje Rymme Ruminske. S Perpetuum Jazzile bodo zapeli mladinci, ki so več kot pol leta intenzivno vadili zborovsko petje pod mentorstvom Sergeje Grogel, otroci bodo peli s pevskim zborom OŠ Šmarje, s prenovljeno verzijo Kekca, ki ga bo zapela Aleksandra Vovk. Gledališka sekcija bo izvedla originalne prizore iz filma Kekec (trije kratki filmčki) Videi Kekca v produkciji Regionalne televizije Koper – Capodistria, avtorjev Vesne Potočar Godnič in Gorana Stoisavljeviča. Vadili so devet mesecev pod igralskim mentorstvom Violete Tomič in defektologinje Dolores Turičnik (CUDV – Draga).
Par voditeljice in povezovalke Violete Tomič bo Andreja Lazar, dekle, ki lahko s svojim Downovim sindromom naredi kariero, podobno kot  Pablo Pineda v Španiji, Andreja pa bo tudi zaplesala na novo verzijo Mojčine pesmi, ki jo bo za ta dogodek zapela Alenka Gotar.
Kar dvakrat pa bo na prireditvi zaplesala izjemna slovenska plesalka umetniškega plesa in dobrodelka, Eva Pirnat, ki sebe in nas popelje onkraj sindroma, v čudovit občutek prisotnosti.

Mednarodne nevladne organizacije so 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma razglasile pred šestimi leti. Datum simbolizira kromosomsko posebnost, saj je za Downov sindrom  značilen tretji kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Gre za kromosomsko napako, ki povzroča zamude v gibalnem, govornem in kognitivnem razvoju. Otroci s tem sindromom potrebujejo dobro razvojno podporo in kasneje pravilne didaktične pristope, da lahko razvijejo svoje potenciale. »Sicer so ljudje s tem sindromom popolnoma enaki, kakor ljudje brez, imajo enake želje, kakor mi, prav tako jim je pomembno, da se v družbi uveljavijo in sodelujejo, enako ustvarijajo svoj jaz in svojo samopodobo. V naši državi še ne razumemo, da se mora družba odpreti tudi šibkejšim in manj uspešnim, osebam s posebnimi potrebami, saj imajo vendarle enake želje, kakor mi vsi, le podporo potrebujejo, pa ne socialno, ampak v dobrih mentorjih, pedagogih, učiteljih, ki znajo videti njihove potenciale in jih potegniti na dan,« pravita Gaia in Alan Asta.

Dobrodelni koncert bodo neposredno prenašali na 1. programu TV Slovenija, TV Maribor in na Radiu Koper. Ponovili ga bodo dan kasneje, v soboto ob 17.10 na 2. programu TV Slovenija in tudi takrat zbirali prostovoljna sredstva. Sms PLANET5 na 1919.