DomovArhivStopnja registrirane brezposelnosti januarja pri 14,2 odstotka

Stopnja registrirane brezposelnosti januarja pri 14,2 odstotka

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 

Januarja se je stopnja brezposelnosti znova izraziteje zvišala med moškimi, in sicer s 13 odstotkov (v decembru) na 13,7 odstotka, med ženskami pa se je zvišala za 0,6 odstotne točke, na 14,9 odstotka.

Že decembra se je stopnja registrirane brezposelnosti zvišala za 0,5 odstotne točke, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Na Zavodu za zaposlovanje RS je bilo januarja prijavljenih 129.843 oseb, 5800 več kot v decembru. Od oktobra se je število registriranih brezposelnih povečalo za nekaj več kot 11.100.

Stopnja registrirane brezposelnosti se je zvišala v vseh starostnih skupinah. Najvišja je bila spet med mladimi (15-24 let), 34,5-odstotna, najnižja pa v starostnem razredu 40-44 let, in sicer 9,2-odstotna.

Stopnja registrirane brezposelnosti se je dvignila v vseh statističnih regijah, najizraziteje v pomurski, spodnjeposavski in podravski, v najmanjši meri pa v gorenjski in notrajsko-kraški regiji (za 0,4 odstotne točke). V pomurski statistični regiji je prestopila mejo 20 odstotkov.

V začetku leta je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 781.561 oseb ali približno 9700 oseb manj kot v predhodnem mesecu in približno 7100 manj kot v januarju lani.

Število delovno aktivnih oseb se je januarja naizraziteje zmanjšalo v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo in ribištvo in v gradbeništvu. Povečalo pa se je najizraziteje v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za nekaj več kot 130), v nekoliko manjšem obsegu pa še v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, predelovalnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje (v vsaki za približno 70).