DomovArhivStopnja brezposelnosti se znižuje tudi v Kopru

Stopnja brezposelnosti se znižuje tudi v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnji statistični podatki prinašajo spodbudne novice. Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je septembra znašala 11,5 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj kot avgusta in 0,8 odstotne točke manj kot septembra lani. Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je tako dosegla najnižjo vrednost v zadnjih treh letih, saj je bila 11,5-odstotna nazadnje v septembru 2012.

Poglejmo še številke. Septembra je bilo v Sloveniji registriranih 104.758 brezposelnih oseb, kar je 2,9 odstotka manj kot avgusta in 6,9 odstotka manj kot septembra lani.

Delovno aktivnih pa je bilo 810.070 oseb, kar je 0,5 odstotka več kot avgusta in 0,6 odstotka več kot septembra lani.

Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo v izobraževanju in predelovalnih dejavnostih. Zmanjšalo se je v šestih dejavnostih, najbolj v gostinstvu.

Obetavni so tudi podatki na območju Upravne enote Koper, ki so nam jih posredovali iz koprske območne enote Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Po njihovih podatkih je bilo na dan 31. 10. 2015 na območju upravne enote Koper 2.602 brezposelnih oseb oziroma 290 brezposelnih oseb manj kot pred enim letom. Stopnja brezposelnosti, ki jo izračunava Statistični urad Republike Slovenije, je na podlagi zadnjih podatkov za avgust 2015 na območju Upravne enote Koper znašala 10,1 odstotka, kar je za 0,9 odstotne točke manj kot pred enim letom.