DomovArhivSvetovni dan varnosti in zdravja pri delu letos poudarja pomen preventive

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu letos poudarja pomen preventive

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodna organizacija dela je leta 2003 za Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu razglasila 28. april. Za omenjeni datum se je odločila, ker sindikalna gibanja po vsem svetu na ta dan tradicionalno organizirajo žalne slovesnosti za žrtve nezgod pri delu in poklicnih boleznih. Z vsakoletno kampanjo želi Mednarodna organizacija dela dodatno promovirati prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni.

Republiški inšpektorat opozarja, da je delodajalec dolžan zagotavljati varnost in zdravje delavcev pri delu, delavec pa mora spoštovati ukrepe, ki jih je sprejel delodajalec. Delavec mora svoje delo opravljati s pazljivostjo in odgovornostjo, da s tem varuje tako sebe kot sodelavce. Ob tem velja omeniti, da področje promocije zdravja na delovnem mestu v Sloveniji zakonsko zavezuje delodajalca tudi k načrtovanju in izvajanju promocije zdravja na delovnem mestu, zagotavljanju potrebnih sredstev in vzpostavitvi načina spremljanja izvajanja.

Delodajalci so slovenskemu inšpektoratu za delo lani prijavili več kot 9300 nezgod, med katerimi je bilo 23 smrtnih, kar je največ v zadnjih štirih letih.

Vsak dan se v EU zgodi 11 delovnih nezgod s smrtnim izidom. Zaradi poklicne bolezni pa letno umre 159.000 ljudi, opozarja Zbornica varnosti in zdravja pri delu.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob današnjem svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu opozarjajo, da v Sloveniji še vedno ni pravilnika o poklicnih boleznih. Zato ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozivajo, naj sprejme predpis, ki bo omogočil preverjanje poklicnih bolezni in s tem tudi njihovo preprečevanje.