DomovArhivTa veseli dan kulture tudi v Kopru

Ta veseli dan kulture tudi v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tako bodo tudi v Kopru vsi ljubitelji kulture danes prišli na svoj račun. V Gledališču Koper si bo med 10. in 12. uro mogoče ogledati gledališče in spoznati poklice v njem, Humanistično društvo Histria – Skupnost Italijanov “Santorio Santorio” Koper ob 19. uri v palači Gravisi prireja okroglo mizo Markov lev z Armerije, Od Kopra do Trsta. Obalne galerije Piran pa bodo v Galeriji Loža Koper med 11. in 16. uro omogočale brezplačni ogled pregledne razstave Vittorio Antonio Cocever, v Galeriji Meduza pa bo ob 11. uri novoletna prodajna razstava. Ta veseli dan kulture bodo obeležili tudi v koprski Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, kjer bodo  v Čitalnici Fulvia Tomizze ob 11.30 predstavili novo strokovno publikacijo knjižnice z naslovom Mestna knjižnica Koper –  Biblioteca civica Capodistria, Zbirka Bibliotheca iustinopolitana n. 5. , sledila bo predstavitev portala za knjižno dediščino Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper OPAL, nato pa bodo na Trgu Brolo 1 na Oddelku za domoznanstvo in knjižno dediščino svečano odprli novo postavitev knjižnega fonda Bibliotece civice s tiski iz 19. stoletja.

Pokrajinski arhiv Koper bo med  8. in 14. uro omogočal vodstvo po arhivu in pedagoško delavnico Jaz, koprski notar in Kaligrafija. Prav tako so se na današnji dan pripravili v  Pokrajinskem muzeju Koper, kjer bo ob 12. uri vodenje po razstavi Dama z zlatimi uhani, ob 17. uri bo na sporedu družinska delavnica Kruha in iger, na kateri boste lahko spoznavali življenje v antičnem Rimu in se pomerili v rimskih igrah, ob 18. uri pa se lahko udeležite predavanja  Onkraj reke Stiks: potovanje v onostranstvo v antiki. V gradu Prem pa bo med 10. in 15. uro možen brezplačen voden ogled gradu in stalne razstave v njem.

Sicer pa je z dnevom odprtih vrat ministrstvo za kulturo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.