DomovArhivTeniški klub Koper: Številni uspehi na vseh področjih

Teniški klub Koper: Številni uspehi na vseh področjih

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred več kot tremi desetletji so koprski teniški navdušenci, takrat še zbrani v Obalnem teniškem klubu Portorož, ustanovili Teniški klub Koper. Tudi želja po igranju na lastnih igriščih se jim je kmalu uresničila, saj jim je takratna koprska Telesno-kulturna skupnost na ŠRC Bonifika predala v upravljanje štiri peščena in dve asfaltni igrišči. Klub je skozi zgodovino doživljal številne vzpone in padce, kljub temu pa so prizadevni teniški delavci vsakič vztrajali ter predvsem s svojo prisotnostjo in delovanjem današnjemu klubu pomagali pridobiti potrebno kilometrino. TK Koper danes tako izvaja zelo razvejano dejavnost na 9 peščenih in 4 asfaltnih igriščih, v zimskem času pa mu Mestna občina Koper zagotavlja igranje tenisa na 4 pokritih peščenih igriščih v dveh teniških balonih.

Od rekreacije do tekmovalnih uspehov

Teniški klub Koper danes sodi med vzorno organizirane športne klube v državi, mesto Koper in ŠRC Bonifika pa mu s svojo športno infrastrukturo omogočata široke možnosti za uspešno delovanje in razvoj. Klub ima v regiji že po tradiciji vodilno vlogo v doseganju številnih uspehov, tako v posamični kot ekipni konkurenci, rezultati v otroški in mladinski konkurenci (tudi v mednarodnem merilu) pa so občudovanja vredni. Poslanstvo kluba je v prvi vrsti množičnost v programih teniške šole in popularizacija tenisa; predvsem na področju tekmovalnega, pa tudi rekreativnega športa. V teniški šoli vaditelji najmlajšim predstavijo osnovne teniške korake, s katerimi jih skušajo navdušiti za ta šport. To je baza, iz katere izkušeni domači trenerji izberejo najboljše in jih usmerjajo v predtekmovalne in tekmovalne programe. Dobro izbiro dokazujejo številni državni naslovi v vseh kategorijah, ki so odskočna deska za nadgradnjo v vrhunskega teniškega igralca ali igralko. V svojih programih nudijo tudi vsebine, s katerimi člani teniške šole vadijo do visokega rekreativnega nivoja. Če imajo njihovi člani željo po izobraževanju, jih v klubu usmerijo v trenerski ali sodniški kader, ki ga nenehno dopolnjujejo. Tiste, ki želijo s pomočjo športa končati univerzo, pa z veseljem usmerijo v študij, pri katerem si lahko s teniškim znanjem pokrijejo stroške šolanja. V klubu seveda skrbijo tudi za rekreacijo, saj je rekreativna množičnost osnova vsakega kvalitetnega in zdravega športnega kolektiva.
Odlični organizatorji turnirjev in drugih dogodkov

Teniški klub Koper že vrsto let organizira kar dva mednarodna teniška turnirja za otroke v starosti od 8 do 14 let. To sta Luka Koper Junior Open od 8 do 12 let, ki vsako leto privabi preko 300 igralk in igralcev iz vse Evrope, ter turnir Banka Koper Junior Slovenija Open do 14 let. Turnirja sta za vsakega mladega igralca in igralko odskočna deska na poti do profesionalnega tenisa, predvsem pa sta namenjena mladim koprskim športnikom, ki se tako lahko na domačih tleh pomerijo z najboljšimi vrstniki iz Evrope. Turnirja sta pomembna tudi z vidika promocije mesta Koper, saj so hoteli v tem času polni turnirskih gostov. Ob tem dogodku v klubu za vse udeležence organizirajo tudi izlet z ladjo ob slovenski obali. Turnirja imata svojo posebno spletno stran (www.jrkoperopen.com), ki jo obišče mnogo radovednežev. Pohvalno je, da je klub kar tri leta zapored omogočil prenos finalnih tekem do 12 let v živo na eni izmed slovenskih komercialnih športnih televizij, kar je posebnost v svetovnem mladinskem tenisu. Leta 2012 je klub dobil prestižno priznanje Evropske teniške zveze za vrhunsko organiziran dogodek. Prizadevni delavci koprskega kluba so do sedaj izpeljali tudi številne dogodke v članski kategoriji. Ponosni so predvsem na odlično organizirano tekmo v pokalu FED med Slovenijo in Kanado. Klub je do sedaj organiziral že 7 moških turnirjev ATP Futures z nagradnim skladom 10.000 USD, ki so domačim igralcem omogočali preboje na svetovno lestvico ATP.

Na Bonifiki je svoje prve teniške korake na poti med najboljše igralke sveta naredila tudi Koprčanka Andreja Klepač, ki se je za zdaj kot edina Slovenka prebila na prvo mesto na evropski lestvici deklic do 14 let, v članski kategoriji pa se je zavihtela celo med 100 najboljših igralk sveta. V klubu so ponosni tudi na številne državne naslove mladih upov ter na člansko ekipo, ki že nekaj let nastopa v prvi slovenski teniški ligi.

Smeli načrti za naprej 

V klubu, ki ga danes vodi predsednik Aleksandar Živin, so si za v prihodnje zadali vrsto ciljev, ki jih bodo skušali s pomočjo zvestih članov in partnerjev tudi uresničiti. Ni skrivnost, da želijo ponovno organizirati moški ali celo ženski profesionalni teniški turnir, organizirati mladinski turnir ITF do 18 let, nadgraditi mednarodna mladinska turnirja do 12 in 14 let, povečati število članov teniške šole, v vrtcih s Tedi tenisom navdušiti najmlajše, povečati število rekreativnih in družabnih dogodkov, še naprej razvijati teniški turizem v občini ter ga s pomočjo Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper še dodatno okrepiti. Prav tako klub skrbi za urejen odnos z vsemi pokrovitelji, brez katerih svojega programa ne bi mogli izpeljati v tem obsegu. V prihodnosti se želijo tudi s pomočjo nove teniške infrastrukture postaviti ob bok največjim teniškim centrom v Istri in Evropi.