DomovArhivTožilka brezsramno ne prizna evidentnega poraza, še več…

Tožilka brezsramno ne prizna evidentnega poraza, še več…

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V posmeh vsemu mukotrpnemu in zamudnemu dokazovanju obrambe, da obdolženci niso prav ničesar krivi, namesto, da bi se tožilstvo ves čas sojenja vsaj malo trudilo dokazati očitane nebuloze obtožencem, to Sizifovo delo je namreč po načelu iskanje materialne resnice in zbiranja dokazov v imenu resnice prevzela kar sodnica sama, je tožilka vložila modificirano obtožnico.
Spremenjena obtožnica na veliko presenečenje vseh, ki so zadnje poldrugo leto spremljali proces, v katerem je bolj kot kdajkoli do sedaj jasno, da gre za še eno politično gonjo, s katero želijo le po vsej sili blatiti ugled in ime vodstva Mestne občine Koper z enim in zelo jasnim ciljem: Boris Popovič ne sme biti več župan Mestne občine Koper.
Prvoobtoženemu županu Borisu Popoviču očita, da je s prodajo nepremičnin na Serminu (ta naj bi bila po novi tožilkini fantaziji vredna kar neverjetnih 155 evrov za kvadratni meter) podjetju Serming v lasti njegovih zapriseženih političnih nasprotnikov blizu Brede Pečan, pridobil premoženjsko korist v višini najmanj enormnih 5,5 milijona evrov?!

2_c92775072440cac269c53186ae23ea54

V delu, ki se nanaša na obtoženo direktorico občinske uprave Sabino Mozetič spremenjena obtožnica ostaja enaka, medtem ko cenilca Rajka Srednika dodatno obremenjuje, da naj pri cenitvi namenoma ne bi uporabil metode najgospodarnejše rabe, pri kateri bi moral upoštevati podatke za stanovanjsko sosesko Lantana v Olmu, s čimer naj bi se vrednost zemljišča na Serminu seveda lažno zvišala na 123 evrov na kvadratni meter. In to še ni vse. Tožilstvo mu po novem očita še napačno in kriminalno nestrokovno ravnanje, in sicer, da se je pri izboru primerljivih zemljišč omejil na zemljišča v k.o. Bertoki, (kar je edino logično, saj se točno tam nahaja omenjeno zemljišče) in pri tem naj ne bi upošteval tudi nekaterih drugih kupoprodajnih pogodb, ki naj bi bile z omenjenim zemljiščem primerljive, pa v nobenem primeru seveda nikakor niso, kar je tudi bilo tekom postopka neizpodbitno in nedvoumno dokazano.

Po mnenju tožilstva so te kupoprodajne pogodbe bile javno dostopne, čeprav je bilo na obravnavi s strani DURS-a jasno pojasnjeno, da Rajko Srednik na dan izdelave cenitve do teh podatkov nesporno sploh ni imel nikakršnega dostopa. Torej, da skrajšamo, niso bile dostopne, še veliko manj pa primerljive!!!
Da ne govorimo o tem, da je temu res tako, so med procesom nedvoumno pritrdili ne samo cenilec Srednik, ampak tudi sodno zaprisežena izvedenka s strani sodišča in številni drugi. A je tožilstvo očitno vse to in še več kar mirno preslišalo. Sprašujemo se tudi, ali je tožilka Janja Hvala preslišala tudi celotno torkovo pričanje sodne izvedenke. Sodna izvedenka, postavljena s strani sodišča, Milenka Špender Benko, je namreč na torkovi obravnavi vsaj 4 krat na glas in zelo prepričljivo povedala in pojasnila, da je vrednost 86 evrov za kvadratni meter zemljišča na Serminu, izračunana s strani cenilca Rajka Srednika, vrednost, ki ustreza tedaj obstoječim in tedaj dostopnim oziroma razpoložljivim podatkom. Še več. Iz dopolnjenega sodnega izvedenskega mnenja izhaja tudi, da bi bila vsaka vrednost nepremičnin na Serminu, ki bi jo Rajko Srednik v tistem času ocenil med 59,40 evrov za kvadratni meter in 103,25 evrov za kvadratni meter, dejansko primerna vrednost.

Odvetnik obtoženega cenilca Rajka Srednika Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin je na modifikacijo obtožnice podal svojo obsežno pripombo in med drugim dejal, da »je ena ključnih pomanjkljivosti spremenjene obtožnice ta, da cenilcu Rajku Sredniku očita, da namenoma ni uporabil določenih podatkov, za kar pa tožilstvo seveda ne poda prav nobenega dokaza. Takega dokaza tožilstvo tudi ne more podati, ker nekaj, kar preprosto ni res, ni mogoče dokazati«, je bil več kot jasen odvetnik Luka Zajc.
Župana Borisa Popoviča pa je tožilkino ravnanje upravičeno dodobra razjezilo. Kot je povedal župan, si želi, da bi bilo tega političnega postopka čim prej konec in tudi zato je na sodišče hodil redno in se trudil ostati do konca, kljub večkratnemu slabemu počutju. In trudil si je vse nujne obveznosti rešiti kar med vikendi, saj je v delovnih dneh moral sedeti na sodišču in gledati v živo, kako in zakaj nam pred očmi propada država.
»Tožilstvo je očitno ugotovilo, da se zadeva končuje, a namesto, da bi končno umaknilo za politične namene sproducirano obtožnico in od sramu zakopalo glavo globoko v pesek, se politični pregon po vzoru Ukrajine samo še stopnjuje«, ob tem je še enkrat poudaril, da cenilca Rajka Srednika ni poznal, pred sodnim procesom ga še nikoli ni videl, z njim nikoli ni govoril, niti po telefonu ali kakorkoli drugače komuniciral, nikoli skupaj pil kave, še več, »vedel nisem niti, kako izgleda in da ta človek s tem imenom in priimkom sploh obstaja!«.
»V izogib, da se ne bi spet kdo užalil, na primer tožilka, nalašč ne bom uporabil nje, čeprav mi je te trenutke najbolj pri roki.  Da pa bo prav vsak razumel, bom uporabil naslednji primerjavi. Moja žena je ženska, ima dve roki in dve nogi, a to še ne pomeni, da je najprimernejša, da bi jo Slovenija morala poslati na olimpijado v ženskem smuku, saj za to imamo Tino Maze.
In tudi jaz, čeprav sem moški, imam dve roki in dve nogi, sem prepričan, da nisem najprimernejši, da bi me Slovenija poslala na olimpijado v smučarskih skokih, saj za to imamo Petra Prevca. Res je, da smo vsi ljudje, a je tudi res, da smo med seboj zelo različni in med sabo zelo težko primerljivi.

CRW_9779-manjša

Enako kot opisana primera so popolnoma neprimerljiva zemljišča na Serminu z zemljišči ob mestnem jedru, na elitni lokaciji, ki so zato seveda tudi neprimerno več vredna«, je povedal župan. Dodal je tudi, da se s tem sodnim procesom nalašč dela velika škoda Mestni občini Koper. »Smo ena redkih občin, ki je že takoj po uvedbi teh tako imenovanih super cenilcev oziroma SIR cenilcev, ki so bili mimogrede neprimerno dražji od navadnih, in bilo jih je le 17 za celo Slovenijo, jih morala tudi takoj uporabljati, saj nas je k temu, zaradi naše ostre opozicije pozvalo ministrstvo z dopisom. Medtem ko so marsikatere druge občine, tudi naše sosednje, še naprej veselo uporabljale domače cenilce, nekatere občine so celo imele zaposlene uradnike, ki so imeli navadno licenco za opravljanje cenitev in so to opravljali kar sami, v lastni režiji in nikome ništa vsa ta leta«, je povedal župan, to pa je v svoji dopolnitvi zagovora posredno povedal tudi Rajko Srednik. Ta je na vprašanje župana Borisa Popoviča, koliko cenitev je opravljal za Koper in koliko za Novo Gorico v tistem času, dejal, da je za Mestno občino Koper izvajal zelo veliko cenitev, medtem ko za Mestno občino Nova Gorica, od koder je doma, pa zelo malo.
Župan je na koncu včerajšnje obravnave apeliral na sodišče, da zadevo že enkrat konča, ker so že zdavnaj izpolnjeni vsi pogoji!!! »Če pa se sodišče s tem ne strinja in noče še končati, pa naj sodišče povabi kompetentne priče, znana in afermirana imena iz slovenske in tuje gospodarske sfere na področju veletrgovine in hotelirstva, ki jih je sodišču že na prejšnji obravnavi predlagal župan in še kake druge strokovnjake na tem nivoju, ki naj jih izbere kar sodišče samo. Ti bodo iz lastnih izkušenj in dejanske prakse lahko najbolj verodostojno in v trenutku pojasnili, kaj je v tem primeru res in kaj je podlo politikantstvo!!!,« je bil jasen Popovič in dodal, da bi lahko sodišče to opravilo na prvi obravnavi, nam prikrajšalo vse muke, privarčevali bi ogromno davkoplačevalskega denarja, ki ga Slovenija v teh časih še kako potrebuje, pa tudi javni uslužbenci, kot so vsaj sodnica, tožilka, zapisničarka, pa dva obtoženca in vsi ostali davkoplačevalci, ki so morali spremljat ta nebulozni proces, kot so na primer odvetniki, bi lahko počeli kaj neprimerno bolj pametnega. »In če bi se vse to dogajalo na vseh sodiščih in na vseh področjih po celi državi, res ne vidim pravih razlogov, zakaj bi bila Slovenija v tako nezavidljivem položaju kot dejansko je. Ta primer me je spomnil na čase, ko je delavec tovarne avtomobilov Zastava v Kragujevcu v času Jugoslavije v vrata ene nove Zastave 101 ali bolj priljubljeno »stoenke« nalepil listek »Ne mogu me toliko malo platiti, koliko mogu ja malo da radim«.

zastava101xdoe

In tega ne bomo prevedli iz enostavnega razloga, ker vsak, ki ga zanima, kaj to pomeni, se lahko malo potrudi in si sam prevede, saj zdi se mi, da smo že kar nekaj časa na poti, ko nam bodo vsak čas zakrknili ne samo možgani, ampak tudi raznorazni udi, kot nam je pred tisočletji zakrknil rep«.