DomovArhivTudi Koper na seznamu najboljših

Tudi Koper na seznamu najboljših

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ti so bili letos v znamenju strategije razvoja in trženja slovenskega turizma ter izzivov, s katerimi se ta panoga srečuje. V okviru dnevovturizma se je z razglasitvijo najboljših zaključila tudi vseslovenska akcija »Slovenijo čutim« – Moja dežela lepa in gostoljubna, na večernem svečanem dogodku v Termah Olimje pa so podelili tudi najvišja priznanja za dosežke na področju turizma. Med dobitnike priznanj se je tudi letos zapisala Mestna občina Koper.

Letošnji laskavi naziv ambasador slovenskega turizma 2013 je šel v roke Johnu Weisu, podpredsedniku operativnega oddelka za globalno organizacijo potovanj pri ladijski družbi RoyalCaribbeanCruise Line, ki je zaslužen za promocijo in pozicioniranje Slovenije kot turistične destinacije na globalnem zemljevidu ter za hitro razvijajoči se segment potniških turističnih ladij. Zaradi odsotnosti je visoko priznanje v njegovem imenu prevzel prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je ob tem dejal: »To priznanje je treba razumeti kot priznanje vsem tistim, ki so se v Mestni občini Koper od leta 2005 in še prej trudili, da so v Slovenijo pripeljali velike potniške ladje in številne mednarodno znane ter priznane prevoznike potnikov po širnih morjih.« Kot pravi je turistov, ki k nam pridejo s potniškimi ladjami iz leta v leto več, še več pa jih lahko privabimo z izgradnjo prepotrebne infrastrukture in boljšimi prometnimi povezavami. Izpostavil je tudi nujnost izgradnje potniškega terminala, s katerim bi lahko Koper postal matično potniško pristanišče, s čimer bi nedvomno povečali prihodke in poskrbeli za še večji razcvet turizma.

Priznanja so se razveselili tudi na Mestni občini Koper za katero je priznanje Johna Weisa predvsem dokaz oziroma potrditev, da so bile njihove odločitve prave in pravilne. Je potrditev, da je bila smer, ki so si jo izbrali pravilna, kljub številnim nasprotovanjem tako politike kot gospodarstva. »S tem smo vsej Sloveniji dokazali, da ta segment turizma izredno perspektiven in donosen, ne samo za mesto Koper in Obalo, temveč za vso našo državo,« je ob tem povedala svetovalka župana Mestne občine Koper, Jana Tolja.  Koprska občina pa se je letos vpisala tudi med najboljše v okviru projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna. Tokrat je prejela kar dve priznanji – priznanje za tretje mesto v kategoriji Mestna jedra za staro mestno jedro in Titov trg ter posebno priznanje za nedavno obnovljen vaški trg v Topolovcu. “Mesto Koper in naši  zaledni kraji so turistično vse bolj privlačni, ponudba je pestra, ponosni pa smo seveda lahko tudi na našo bogato kulturno dediščino, ki se odraža predvsem v arhitekturi in seveda kulinariki. Titov trg je nedvomno eden lepših mestnih trgov v naši državi, saj združuje zgodovino, kulturno raznolikost in tradicijo na enem mestu, na drugi strani pa je prav tako skriti biser naše dediščine vaški trg v Topolovcu, ki danes velja za stičišče kulturnega in družabnega dogajanja v vasi in v te oddaljene kraje pritegne marsikaterega obiskovalca,” nam je komentar na včerajšnja prejeta priznanja s področja turizma podala vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič.

Poleg priznanja Ambasador turizma so visoka priznanja prejeli še: Janez Bratovž, kuharski mojster iz restavracije JB v Ljubljani, za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike in Slovenije v Evropi in svetu, Alfred Polak za življenjsko delo v gostinstvu in razvoju stroke, Dominku S. Černjaku za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije ter Andreju Sovincu, vodji Krajinskega parka Sečoveljske soline, za projekt ThalassoSpa Lepa Vida.

DSC_0067