DomovArhivTudi v Kopru do brezplačne pravne pomoči

Tudi v Kopru do brezplačne pravne pomoči

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Odprta bo vse dni v tednu, med 8. in 16. uro, njen namen pa je nudenje brezplačnih pravnih nasvetov socialno ogroženim občanom in koristnih informacij v primerih kršitev ustavno zagotovljenih človekovih pravic. Poleg tega bodo v pravnem centru izvajali tudi druge dejavnosti s tega področja, tako bodo na voljo za vprašanja s področja varstva potrošnikov in boja proti trgovini z ljudmi, nudili bodo svetovanje in pomoč pri prijavljanju na domače in evropske razpise, delovali pa bodo tudi kot podporno okolje za lokalne nevladne organizacije. V centru brezplačno pravno pomoč nudijo tri pravnice, za obisk v njihovi pisarni pa je potrebna predhodna najava.

Pravni center za varstvo človekovih pravic, ki je bil ustanovljen v začetku tega leta, sicer že deluje v Piranu, pravno pomoč pa je vse od aprila do danes v njem poiskalo več kot 300 uporabnikov. »Največ je bilo primerov s področja družinskega prava, šlo je predvsem za razveze zakonske zveze, v zadnjem času pa se je obrnilo tudi veliko žrtev nasilja, in pa delovnega prava, po večini zaradi neizplačila plač in mobinga na delovnem mestu,« nam je pojasnila direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih Margerita Jurkovič, ki pričakuje, da bo v Kopru povpraševanje po brezplačni pravni pomoči še toliko večje.

K projektu je na podlagi vloge pravnega centra pristopila tudi koprska občina, ki jim je zagotovila brezplačno uporabo pisarniških prostorov v starem mestnem jedru, v Ulici pri velikih vratih 6.