V Kopru danes znova gostimo potniško ladjo. Današnja gostja v mestu je ladja Silver Wind s približno 250 potniki in približno enakim številom posadke, obisk Riviere minuli teden pa je prinesel tudi konkretne poslovne priložnosti.
Pomorski potniški turisti so nad našim mestom vsakič znova več kot navdušeni, še več, o Kopru običajno govorijo v samih superlativih. Nobena skrivnost ni, da so nad obiskom potniških ladij v mestu zadovoljni tudi lokalni gostinci in trgovci in nikakor ne gre razumeti tistih zloveščih jezikov, ki še danes trdijo, da mesto od prihoda potniških ladij nima nobene koristi. Da to ni tako, priča tudi zadnji obisk potniške ladje Riviera, ladjarja Oceania Cruises, ki nas je obiskala minulo soboto. Z ladjo je namreč k nam priplula tudi priznana kuharska šefinja Kathryn Kelly, ki je pri prestižnem ladjarju Oceania Cruises zadolžena za obogatitev kulinarične ponudbe. Kulinarična gurujka z zavidljivim pedigrejem in izobrazbo medicine je namreč v slovitem časopisu New York Times pred časom zasledila ime koprskega oljkarja Vanje Dujca, ki je v zadnjih letih za svoje oljčno olje prejel vrsto prestižnih nagrad, zato se je ob sobotnem obisku Kopra tudi osebno srečala z njim. Kot smo izvedeli, sta Kellyjevo profesionalnost in strokovnost Vanje Dujca tako navdušili, da bo ladjarju Oceania Cruisers predlagala, da bi za posebne priložnosti nabavili Dujčevo oljčno olje. Poleg tega bi v naslednjih letih ob prihodih ladij v Koper, pripravili posebne kuharske tečaje, na katerih bi uporabili prav oljčno olje Vanje Dujca. »Vesel sem, da sem na gospo Kelly naredil dober vtis, zelo sem počaščen, da je stopila z mano v stik, saj je na svojih potovanjih gotovo videla že marsikaj, poleg tega pa je tudi strokovno zelo kompetentna oseba, pozabiti ne smemo, da je po izobrazbi tudi doktorica medicine«, je za naš portal povedal Vanja Dujc, ki se danes lahko pohvali z dolgim seznamom nagrad in priznanj, kot so ‘diploma di gran menzione’, ki jo je leta 2003 prejel v Veroni, zlati medalji, ki ju je prejel na Les Olivalies v Parizu, uvrstitev med TOP 50 na Feinschmeckerju v Nemčiji, zlata medalja iz Zuricha, šest zaporednih uvrstitev v katalog FLOS OLEI s 94 točkami ter 4 diplome di gran menzione na Leone d’ oro v Italiji. »Vesel sem, da tudi oljkarji pomagamo utrjevati turistično podobo naše Obale. Na tem področju bi lahko naredili še veliko več, če ne bi bilo ovir s strani ministrstva za kmetijstvo in sklada kmetijskih zemljišč«, pravi Dujc, a to je že druga zgodba…