DomovArhivUčni čebelnjak v Hrastovljah

Učni čebelnjak v Hrastovljah

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob tem bo poskrbljeno tudi za kratek kulturni program, obiskovalci pa bodo imeli priložnost za ogled lepot slikovite vasice koprskega zaledja.

V Hrastovljah so sicer že ponosni na urejeno učilnico – informacijski center, namenjen izobraževalnim aktivnostim predvsem za mlajšo populacijo, pa tudi za srednješolce in študente ter širšo javnost, v kratkem pa bodov okviru projekta BioDiNetpostavili tudi nekaj lesenih obor, čredinke, električnega pastirja in jasli ter uredili napajališča, torej osnovno infrastrukturo, ki omogoča naselitev živali. V zadnji fazi, konec leta oziroma v začetku prihodnjega, bo projektni partner Društvo Boškarin naselil tudi živino, predvsem drobnico – avtohtono istrsko kozo in istrsko pramenko (ovco op.a.), kraškopoljskega prašiča, istrskega osla in domače istrsko govedo – boškarina.

Projekt BioDiNet, katerega nosilca sta Univerza na Primorskem in Znanstveno raziskovalno sedišče v njem pa poleg Mestne občine Koper sodelujejo tudi drugi partnerji, se je začel že v oktobru 2011, in sicer s ciljem ohranjanjain promocije avtohtonih vrst, pasem in ekosistemov slovenske Istre pa tudi širše, ki ključno prispevajo k tradicionalni podobi slovenskega teritorija. V okviru projekta bodo uredili Park avtohtonih živali Hrastovlje, namenjen izobraževalnim in delno tudi raziskovalnim dejavnostim, in okoliške površine, na katerih bodo ob pomoči študentov oddelka za Biodiverziteto zasadili zeliščni vrt. Prav tako bodo površine uredili tudi na območju Občine Dolina, ki se ponaša z večstoletno tradicijo pridelave oljk.