DomovArhivUprava predlaga pregled tožb in iztožljivost

Uprava predlaga pregled tožb in iztožljivost

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na jutrišnji skupščini delničarjev koprske Luke bo uprava delničarjem poročala o stanju na področju odškodninskih tožb zoper nekdanje vodstvo in nadzornike družbe. Kot pravijo v Luki, je po štirih letih pravdanja in izgubljeni tožbi zoper nekdanjo upravo zaradi investicije v skladišče 3 na potniškem terminalu, kar je družbo stalo približno 110 tisoč evrov, ter naraščanju tožbenih stroškov (sodne takse, odvetniški stroški, plačilo stroškov toženim strankam in drugo), ki bodo na koncu dosegli ali celo presegli milijon evrov, povsem logično in odgovorno ravnanje uprave, da seznani delničarje s stanjem in predlaga skrben pregled odškodninskih tožb in njihove realne iztožljivosti.

»Nikakor ne gre za namero o umiku odškodninskih tožb, kot je to razumeti iz poročanja nekaterih medijev. Uprava, ki jo vodim, je podedovala zatečeno stanje, milijonske odškodninske tožbe, zato se je po štirih letih pravdanja in izgubljeni prvi tožbi soglasno odločila, da je potrebno preveriti dejanske možnosti iztožljivosti odškodninskih tožb. Vsi, ki so sodelovali pri oškodovanju družbe Luka Koper oziroma so s svojimi ravnanji vplivali na oškodovanje družbe morajo odgovarjati za svoja dejanja, o tem ni dvoma. Vendar se mora uprava obnašati kot skrben gospodarstvenik in mora storiti vse, da ne bi izgubili tudi ostalih tožb. S skrbnim pregledom stanja bomo tako okrepili položaj Luke Koper v odškodninskih pravdah in zagotovili pozitiven izid postopkov v korist družbe.
Kot predsednik uprave se ne morem kar tako sprijazniti z izgubljeno tožbo. Zato se moramo na tej točki vprašati, ali smo res naredili vse, da bi se izognili nadaljnjim neuspehom in dodatnim stroškom za družbo. Ugotoviti želimo, ali smo v pravdnih postopkih res storili vse, da bi obvarovali interese družbe. Delničarjem želimo prikazati čim bolj jasno sliko, na podlagi katere se bodo lahko odločali o nadaljnjih korakih«, je razloge pojasnil predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič.

Skupščina družbe se bo tako jutri zgolj seznanila z namero uprave, da izvede skrben pregled že sproženih odškodninskih postopkov zoper organe vodenja in nadzora družbe. Kot pojasnjujejo v Luki, bo luška uprava naročila pravno-strokovno presojo sproženih odškodninskih postopkov, s ciljem, da se ugotovi obstoj odškodninske odgovornosti, pridobi oceno možnosti uspeha v sodnem postopku, pridobi oceno bodočih stroškov sodnih postopkov, kakor tudi možnost poplačila – izterjave v primeru uspeha v tožbi. Postopke naj bi preverili neodvisni pravni strokovnjaki.