DomovArhivUstavno sodišče danes znova o davku na nepremičnine

Ustavno sodišče danes znova o davku na nepremičnine

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sicer je Ustavno sodišče z obravnavo zahtev, ki izpodbijajo več delov nepremičninskega zakona, začelo že začetek februarja, ko so sodniki tudi soglasno sprejeli sklep o zadržanju izvajanja zakona v delu, ki opredeljuje izdajo davčnih odločb, vse do svoje končne odločitve. Za to so se odločili, ker so ocenili, da bi bile morebitne škodljive posledice, če bi se izkazalo, da je izpodbijana ureditev protiustavna, težko popravljive. Kljub zadržanju se ostale aktivnosti, ki jih predvideva zakon, nadaljujejo.

Ustavni sodniki so poleg tega sklenili še, da bodo, če končne odločitve glede zakona ne bodo sprejeli do 1. aprila – ki je presečni datum za uporabo podatkov za odmero davka za letos – ponovno pretehtali potrebo po začasnem zadržanju drugih določb zakona.

Sicer Ustavno sodišče zakon obravnava na podlagi šestih zahtev, ki izpodbijajo več delov zakona in trdijo, da je neustaven med drugim zaradi kršitev pravic do enakosti pred zakonom, do zasebne lastnine ter do sodnega varstva in do pravnega sredstva.