DomovArhivV Bezovici ponovno prišlo do skalnega podora

V Bezovici ponovno prišlo do skalnega podora

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tokrat se je od Debele stene okrušilo približno 500 kubičnih metrov skalnih blokov različnih velikosti.

Kot je v svojem poročilu zapisal geolog Marko Kočevar, ki vseskozi spremlja skalne premike in premike plazu na tem območju, se je večina skalovja tudi v tem podoru ustavila na pobočju, nekaj materiala je doseglo območje načrtovanega lovilnega nasipa, ena skalna gmota pa se je ustavila približno 30 metrov nad državno cesto Loka – Podpeč – Rakitovec. Razmere na lokaciji podora Debela stena se po njegovih ugotovitvah slabšajo, kar pomeni, da bi lahko že v bližnji prihodnosti prišlo do ponovnega skalnega podora, ki bi dosegel tudi državno cesto. To bi predstavljalo veliko nevarnost za udeležence v prometu, posledično pa bi lahko podorni material dosegel tudi višje ležeče objekte v zaselku.

Na podlagi teh ugotovitev so se danes popoldne na Mestni občini Koper z geologom ponovno sestali podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Koper Vilij Bržan in predstavniki pristojnih služb ter se dogovorili, da se o zadnjem dogajanju na območju Bezovice ponovno obvesti upravljalca ceste Direkcijo Republike Slovenije za ceste in inšpektorja za ceste, ter da se z intervencijskimi deli nadaljuje, vendar z določenimi omejitvenimi ukrepi za varnost izvajalca del.

Vsekakor bodo pristojne službe spremljale dogajanje na terenu, o tem pa tudi obveščale javnost. Kar zadeva prebivalce in morebitne obiskovalce tega območja, pa Mestna občina Koper obvešča oziroma svetuje, naj se do zaključka intervencijskih del ne zadržujejo na širšem območju skalnega podora.