DomovArhivZakaj bo Slovenski inštitut tehnologij drugačen?

Zakaj bo Slovenski inštitut tehnologij drugačen?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ko se je pred nekaj meseci rodila ideja o ustanovitvi SIT na območju Luke Koper, je Japec Jakopin predstavil svoje nedavne izkušnje na eni od evropskih univerz, kjer so predstavljali njihove zadnje tehnološke inovacije.

“Ni me toliko presunila predstavitev novih tehnoloških odkritij,” je ob tem dejal, “temveč predvsem dejstvo, da so celo prvo vrsto občinstva zasedale ameriške univerze in celo drugo vrsto ameriške banke in skladi.”

Kot je dejal, je takrat razumel, kaj počne Evropa narobe.

Velik denar vlagamo v raziskave in razvoj ter s tem razvijemo nove tehnologije. Nato pridejo Američani, ki kupijo te tehnologije in ljudi, ki so jih izumili. Nato pa jih razvijejo v konkretne produkte z blagovnimi znamkami ter jih v zadnjem koraku proizvajajo v tretjem svetu.

Prav zato je vizija SIT razviti celoten ciklus do blagovne znamke. Torej v razvojnem centru ne bo prostora za čisto akademsko dejavnost, temveč bodo cilji jasni, konkretni in denarno ovrednoteni.

Tudi naloge s katerimi se bo spopadal razvojni center oziroma težave, za katere bo iskal rešitve, bodo izhajale iz konkretnih potreb Luke Koper in drugih podjetij, ki se bodo pridružila centru.

Razvojni center SIT bo torej povsem aplikativen, konkreten in osredotočen na denar!

Cilj SIT je zaokrožiti dejavnost z vsemi tremi koraki:

1) raziskave in razvoj
2) nove tehnologije
3) produkti z blagovno znamko.

Prav ta zaokroženost bo zagotovila finančni uspeh razvojnega centra, ki si bo tako lahko privoščil nakup vrhunskih talentov iz celega sveta.

Mnogi kritiki projekta ga skušajo osmešiti in sprašujejo, zakaj bi tuja podjetja in tuji talenti prišli prav v Koper.

Zakaj pa ne? Zakaj smo tako samouničevalni, da se ne znamo spoštovati in ne znamo biti ambiciozni.

Zakaj ne znamo sanjati o Nobelovi nagradi? Ali se nam je zgodovina hlapčevstva res tako zažrla v gene?

SIT bo drugačen, ker bo temeljil na ambicijah in stanju duha, ki se je razvil v Kopru v zadnjem desetletju. Zato, ker ne bo podlegel slovenski povprečnosti.

Zato, ker smo v Kopru sposobni razviti tak projekt.

Spremljajte nas. In če bi nas Slovenija posnemala, bi nam vsem skupaj bilo precej bolje.