DomovArhivV četrtek pričetek festivalskega dogajanja

V četrtek pričetek festivalskega dogajanja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodni  zborovski festival Koper je zagotovo eden pomembnejših pevskih dogodkov na celotni slovenski obali. V desetih edicijah festivala se je namreč v Kopru zvrstilo kar 49 celovečernih koncertov, 23 delavnic/predavanj in ena razstava fotografij. Skupno torej več kot 70 dogodkov, ki so od leta 2001 do danes pomembno zaznamovali dogajanje v mestu. V sklopu festivala se je občinstvu predstavilo 42 zborovskih sestavov ali več kot 500 pevk in pevcev iz Slovenije in tujine. Medtem ko je prvih šest let (od 2001 do 2006) festival mestno dogajanje popestril vsako leto, je od leta 2007 postal bienalni dogodek.

Maja Cilenšek in Ambrož Čopi, ki sestavljata umetniški odbor festivala, sta tudi za letošnjo edicijo poskrbela, da bo med obiskovalci še dolgo odzvanjala. V Kopru se bo namreč prvič predstavilo nekaj sestavov, ki se zaradi svoje oddaljenosti (Švedska, Indonezija) zagotovo ne bodo kmalu vrnili na slovensko obalo, kar je razlog več za obisk koncertov. Tudi letošnja edicija bo pripomogla k oživitvi starega koprskega mestnega središča. Vsi koncerti se bodo namreč zvrstili v strogem mestnem jedru: v pravkar prenovljeni dvorani Sv. Frančiška na Martinčevem trgu, v stolnici na Titovem trgu, organizatorji pa so letos prvič pajčevino odstrli s cerkvice Sv. Miklavža na Kidričevi ulici, ki bo zaradi izjemne akustike zagotovo ponudila užitke tako izvajalcem kot poslušalcem. Da je festival pomemben za kulturno dogajanje v mestu, dokazuje tudi častno pokroviteljstvo koprskega župana Borisa Popoviča.

V četrtek, 9. aprila, se bo na festivalu predstavil Lunds akademiska kör iz Švedske (Akademski pevski zbor Univerze v Lundu) pod vodstvom dirigentke Cecilie Martin-Löf. Zbor je bil ustanovljen leta 1927. Ob tradicionalni zborovski literaturi in temeljnih delih iz različnih obdobij, se zbor rad predstavlja tudi z manj znanimi ali novejšimi skladbami domačih skladateljev. Pregovorno kakovost in izrazito zvočnost švedskih zborov potrjujejo s pomembnimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih, zato se tudi na otvoritvenem festivalskem večeru ob akustičnosti prizorišča zagotovo obeta nepozaben večer s pridihom Skandinavije.

Drugi festivalski koncert pa bo v ponedeljek, 13. aprila, ko v Koper prihaja zbor iz Indonezije.

Oba koncerta bosta v dvorani Sv. Frančiška v Kopru, ki bo prvič gostila zborovski festival, s pričetkom ob 20.00 uri. Vstopnina je 5 evrov.

Več informacij o koncertih vam je na voljo tukaj.