DomovArhivOdpirajo se nove priložnosti za sodelovanje

Odpirajo se nove priložnosti za sodelovanje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Župana občine Deva Petruja Margineana, direktorico občinske uprave Lauro Chinci in svetovalca za področje evropskih projektov Raduja Mariana Dragomirja so danes v prostorih koprske občinske uprave sprejeli veleposlanica RS v Romuniji, nj. eksc. Jadranka Šturm Kocjan, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, svetovalka župana Jana Tolja in koordinatorka za evropske projekte Ivana Štrkalj ter jim uvodoma na kratko predstavili koprsko občino, njeno zgodovino, razvoj in vizijo. Nato so se predstavili tudi gostje, ki so povedali, da je namen obiska predvsem iskanje novih možnosti za sodelovanje na številnih področjih, predvsem turizma, pa tudi športa, gospodarstva in evropskih projektov.

Občini Deva in Koper imata namreč veliko skupnega, kar je še toliko bolj pomembno za nadaljnje sodelovanje.

Kot je dejal Radu Marian Dragomir, je bila Deva pred letom 1990 izključno industrijsko mesto, ki se je z leti preusmerilo v podjetništvo in širše gospodarstvo, zadnja leta pa se vse bolj odpira tudi za tuje investitorje in kapital. Prizadevajo si tudi znižati davke, s čimer bi v državo radi privabili številne tujce, dodatna sredstva pa zadnja leta uspešno pridobivajo tudi iz naslova evropskih projektov. Deva je tudi turistično usmerjena občina s številnimi naravnimi in zgodovinskimi danostmi, veliko pa stavijo tudi na področje športa, predvsem gimnastike, ki ima v Romuniji že hvalevredno tradicijo. Želja za prihodnje je, kot je še dejal, povečanje števila prebivalstva iz današnjih 70 na 200 tisoč, pospeševanje turizma, ki je odvisen tudi od novih naložb in vlaganj, spodbujanje mobilnosti in trajnostnega razvoja ter razvoj gospodarstva nasploh. Slednje je povezano tudi s sodelovanjem z drugimi mesti in državami, kot je denimo Mestna občina Koper, ki svoj potencial že leta uspešno izkorišča in ga sleherno leto nadgrajuje.

Uradnemu sprejemu je sledil voden ogled starega mestnega jedra in Pretorske palače, delegacija iz Romunije pa bo v popoldanskih urah obiskala tudi Komunalo Koper, širše območje mesta Koper in vinsko klet Vinakoper.