DomovArhivV Koper prihaja Berlin

V Koper prihaja Berlin

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ladja Berlin bo na svojem krovu k nam pripeljala približno 400 potnikov, ki bodo v našem mestu od jutranjih ur do predvidoma 14. ure popoldne. Kot pravi svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja, bodo njeni turisti postanek v Kopru izkoristili predvsem za oglede mesta, t.i. »walking tour-e«, nekateri pa se bodo odpravili tudi na krajše izlete, zanimalo naj bi jih predvsem naše zaledje.

Sicer pa po besedah Tolje v tem letu v Kopru pričakujejo 51 prihodov potniških ladij, med katerimi bo poleg ladje Berlin še nekaj novink. Med slednjimi velja omeniti potniško ladjo priznanega ladjarja MSC, to je MSC Musica, ki bo z 2500 potniki in skoraj 1000 člani posadke ena od letošnjih večjih gostij Kopra.  Tudi letos bodo Koper potniške ladje največkrat obiskale v mesecu maju in septembru, kot minula leta pa si Mestna občina Koper prizadeva, da bi bilo ob obisku pomorskih potniških turistov v mestu še posebej živahno. Tako so obiske potniških ladij tudi letos uskladili z organizacijo večjih prireditev v mestu, kar pomeni, da si bodo pomorski potniški turisti lahko ogledali tradicionalno predstavitev krajevnih skupnosti v maju, pa Sladko Istro v septembru itd.  Tolja je pohvalila tudi sodelovanje z mestnimi trgovci, ki so v zadnjih letih razumeli, da so pomorski potniški turisti izjemno zanimiva tržna niša. »Zadnje študije kažejo, da povprečen pomorski potniški turist v našem mestu porabi 77 evrov, medtem ko član posadke 23 evrov«, pravi Jana Tolja, ki ob tem poudarja tudi vse ostale pozitivne učinke, ki jih imajo prihodi potniških ladij na Slovenijo. Po njenih besedah je prihodnost Kopra kot pomorske potniške destinacije zelo obetavna, to nenazadnje priča tudi zadnji obisk koprske delegacije na največji svetovni borzi turističnega križarjenja Seatrade Cruise Shipping v Miamiju, kjer so Koprčani krepili in navezovali poslovne vezi s predstavniki največjih ladjarjev sveta.

11074695_824510864285030_993021325_n

Dejstvo je, da industrija križarjenja v svetu iz leta v leto narašča. V letu 2014 je po svetovnih morjih križarilo 22 milijonov turistov, kar je skoraj 3 odstotke več kot v letu 2013. Mednarodno združenje turističnih ladjarjev CLIA napoveduje, da bo v letošnjem letu na ladjah za križarjenje potovalo kar milijon potnikov več. Zanimiv je tudi podatek, da industrija križarjenja prinese evropskemu gospodarstvu letno kar 16,2 milijard evrov.

Letos so v Kopru največ prihodov najavile ladje Thomson Celebration, Thomson Majesty, Silver Wind in Riviera, zadnja ladja letošnje sezone bo k nam priplula 5. novembra, skupaj pa bo Koper v letošnji sezoni obiskalo predvidoma 60 tisoč potnikov in še približno 30 tisoč pripadajočih članov posadke.