DomovArhivV petek bodo razglasili Županovo vino in oljčno olje

V petek bodo razglasili Županovo vino in oljčno olje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot je znano, je Mestna občina Koper konec minulega leta že devetič zapored objavila natečaja za izbor županovega vina in oljčnega olja, na katerega so se do začetka januarja lahko prijavili pridelovalci vina in oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper. Vinarji so na natečaj lahko prijavili le vina avtohtonih sort malvazija ali refošk ne glede na letnik trgatve, oljkarji pa oljčno olje iz okoliša slovenske Iste.

Na natečaj so pridelovalci prijavili 17 vzorcev olja in 16 vzorcev vin.

Ta petek bo torej znano, katera najbolje ocenjena vino in oljčno olje bosta nagrajena z laskavim nazivom Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2016. V protokolarni dvorani Sv. Frančiška bodo namreč javno razglasili rezultate in s kulturnim programom obeležili ta dogodek.

Naj spomnimo, da je v lanskem letu strokovno ocenjevalno komisijo med vini najbolj prepričal Refošk 2013 iz posestva Polič, med olji pa je laskavi naziv prejel Rok Glavina za olje Šavrin 2014.

Sicer pa bo tudi letos Mestna občina Koper od zmagovalcev v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 600 steklenic zmagovalnega vina in najmanj 300 steklenic zmagovalnega oljčnega olja. Drugo in tretje uvrščeno oljčno olje bosta nagrajena z nazivom Županovo oljčno olje 2016, 1. oziroma 2. spremljevalec, Mestna občina Koper pa bo od njiju odkupila še po 200 in 100 steklenic oljčnega olja.