DomovArhivKoprčani smo. Ne jamramo, delamo :)

Koprčani smo. Ne jamramo, delamo :)

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Prvi odziv medijev in javnosti na družabnih omrežjih je bil zasmehovanje in zgražanje. Nihče se ni osredotočil na samo vsebino sporočila. To je seveda razumljivo, če poznaš mehanizme psihologije komuniciranja. Vsebina je na zadnjem mestu in se mora naprej prebiti čez filtre čustvenega stanja in prepričanj tistega, ki si mu sporočilo namenil. In ljudje so slabe volje. In ljudje so prepričani, da smo dobili še eno v nizu nesposobnih vlad, ki ni kos nalogi vladanja v pogojih globoke družbene in gospodarske krize.

Kako to, da se premier in njegovi svetovalci ne zavedajo tega čustvenega stanja? Kako to, da niso predvideli, kakšna bo reakcija na to sicer simpatično in utemeljeno sporočilo?

Razlog se skriva v Cerarjevem psihičnem stanju in voditeljskih sposobnostih. Ker so v politiko vstopili čez noč, seveda ne morejo svojega dela primerjati s pričakovanji, ki jih imamo do vlade, ker jim manjkajo parametri za tako primerjavo. Zato so prepričani, da delajo fenomenalno in da smo vsi, ki z njihovim delom nismo zadovoljni, enostavno pokvarjeni in krivični. In ko se voditelj zaplete v taka prepričanja, išče okrog sebe le tiste, ki mu kimajo in pritrjujejo. Ni več sposoben prenesti kritike in se nanjo odziva histerično. Ko se to zgodi, je politična zgodba na prelomu. Ko se to zgodi, je izguba stika z realnostjo dokončna.

Eden ključnih elementov take psihološke zanke vladarjev je pomanjkanje političnih izkušenj. Najpomembnejše pri gradnji politika je pridobivanje trde kože in sposobnost soočanja s kritikami. V Kopru smo že dolga leta vajeni medijskih napadov in laži. Tudi zato smo razvili ta portal, da lahko svoja stališča in poglede komuniciramo neposredno, brez medijskega filtra. Cerar nima tako trde kože in se zato na vsako kritiko odziva z užaljenostjo, kar prepad med njim in javnostjo le še poglablja.

Seveda pa so čustva in prepričanja le del politike in na koncu so pomembni tudi dejanski ukrepi in dosežki. In prav teh pri tej vladi ni videti. Zato je Cerar s svojo mantro dobro opisal svojo vlado: iskanje rešitev. Od ene analize do drugega preučevanja stvari se ta vlada kaže za to, kar dejansko je. Vlada profesorjev, ki študirajo, ne pa vlada operativcev, ki bi tudi kaj naredili.

Koprska zgodba velja v slovenskem političnem prostoru za kavbojsko, divjo, mediteransko. Naš župan ima pač svoj stil. Vendar vsakdo pritrdi dejstvu, da je Boris Popovič prenovil in preporodil Koper. Vidijo rezultate, dosežke. In to je temeljna razlika med Koprom in vlado. Slednja rešitve išče, Koper jih izvaja. In še vedno čakamo na vlado, ki bi nam pomagala dosegati še več, namesto da se na vsakem koraku zaletimo v zid birokratske nesposobnosti in vladne ignorance do potenciala Slovenske Istre.

Pa da ne bomo jamrali, še naprej bomo delali in v danih razmerah skrbeli za razvoj našega kraja. In če se nam posreči dočakati še eno učinkovito vlado, bo dosežkov še več.