DomovArhivV petek naposled skozi predor Markovec

V petek naposled skozi predor Markovec

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo pridobitev so v petek pospremili številni gostje, med njimi tudi vsi trije obalni župani, Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman, slavnostno vzdušje pa so poleg Pihalnega orkestra Marezige pričarale tudi mažoretke.

Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila tako predsednik uprave Darsa Matjaž Knez, kot tudi premier Miro Cerar, ki je 5,2 kilometrov dolg avtocestni odsek med Koprom in Izolo označil za pomembno infrastrukturno pridobitev za lokalno okolje kot tudi za celotno državo. “Čakali smo ga dolgo, kar predolgo. Kot že mnogokrat pred tem je tudi ta projekt pestilo mnogo težav,” je še priznal in poleg težav s samimi izvajalci del opozoril tudi na težave v zakonodaji, “ki omogoča, da potencialni izvajalci mnogokrat nerazumno zavlačujejo s postopki in tako izigrajo sam namen zakonodaje“. Vlada se tega zaveda, je še zatrdil Cerar ter napovedal, da bo zato spremenila zakonodajo “tako, da se ne bo več ponovila desetletna gradnja cestnega odseka, ki je dolg le dobrih pet kilometrov”.

S predajo omenjenega odseka v promet bo sicer odpravljeno ozko grlo pri Semedeli, določene prometne težave pa na tem območju kljub temu ostajajo, je še dejal Cerar in napovedal, da bo vlada pospešeno nadaljevala aktivnosti za dokončanje prometnih povezav, konkretno povezave Koper-Dragonja in Jagodje-Lucija ter naprej proti Hrvaški, ki bodo dokončno odpravile prometne težave na Obali in dvignile kakovost bivanja lokalnih prebivalcev.

Z izgradnjo hitre ceste je država dala zeleno luč tudi za prenos obalne ceste v upravljanje občinama Koper in Izola. “Na ta način bodo lokalne skupnosti pridobile približno deset odstotkov slovenske obale,” je ob tem pojasnil Cerar in dodal, da bosta lahko s tem občini ealizirali svoje načrte glede razvoja prostora ob obali.

Spodaj objavljamo fotoalbum dogajanja ob odprtju predora.