DomovArhivV ponedeljek prvi bolniki

V ponedeljek prvi bolniki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po današnjem svečanem odprtju novega urgentnega bloka ob izolski bolnišnici (SBI), ki se razprostira na kar 1500 kvadratnih metrih površine, bodo v ponedeljek že sprejeli prve urgentne bolnike. Vstope bolnikov so uredili posebej za tiste, ki pridejo peš, posebej za bolnike z nalezljivimi boleznimi in posebej za tiste, ki jih pripeljejo reševalna vozila. Danes so odprli tudi nov glavni vhod v Splošno bolnišnico Izola.

Izolski urgentni center je s približno 55.000 primeri na leto četrti največji v državi, je pa zadnji od desetih regionalnih urgentnih centrov, zgrajenih pretežno iz evropskih sredstev. Graditi so ga začeli decembra 2014, celotna naložba pa je stala približno 5,5 milijona evrov. Zasnovali so ga projektanti AD Studia iz Kopra in glavna projektantka Dunja Kinkela, v njem pa je prostor za triažo, kjer bodo obravnavali bolnike (uredili so centralni nadzor nad bolniki), radiološka diagnostika in CT preiskave, dve operacijski dvorani, štiri klasične ambulante, dve manjši ambulanti za kirurške posege, še dve za reanimacijo, mavčarna in izolirnica. Premorejo tudi dvanajst postelj za paciente na opazovanju. V novem centru dela 117 zaposlenih, tu so locirani tudi ekipa prehospitalne enote in vozila PHE.

Radivoj Nardin, direktor SBI, je povedal, da je nov center pomemben za hitro in kakovostno obravnavo pacientov, v obliki in v opremi presega vsa pričakovanja, poleg tega pa bodo v njem zaposlili še 30 novih sodelavcev. Omenil je še, da bo ministrstvo za zdravje zagotovilo še toplotno črpalko in agregat v višini milijona evrov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc  je poudarila predvsem pomembnost triaže in napovedala, da bodo v Sloveniji do konca leta uvedli enotno dispečarsko službo, »ki bo imela vsak dan vsako sekundo 365 dni na leto vpogled na celotno floto reševalnih vozil.« Vodja urgentne dejavnosti v SBI dr. Peter Golob je napovedal, da je center v dveh tretjinah namenjen predvsem pacientom s hujšimi obolenji in poškodbami.

V nočnih urah ter ob vikendih in praznikih bo v teh prostorih delovala tudi dosedanja dežurna centralna urgentna služba treh zdravstvenih domov z Obale. Tudi način dela z otroki bo enak kot doslej. Otroka, ki bo nujno potreboval pomoč in zdravstveno oskrbo, bodo resda vpisali v novem urgentnem centru, nato pa ga bodo poslali v nadaljnjo obravnavo pediatru. Otroke s poškodbami, ki jih je tudi doslej sprejemala urgenca, bodo seveda tako kot do zdaj sprejeli in jih oskrbeli.